Elämä palasi kouluille

051716_0630_WalmaWilleS2.jpgOlipa tässä yhtenä aamuna mukava tulla töihin, kun edessä ajeli iloinen, eläväinen mopoporukka. Pitihän poikien perille päästyään sitten pikkuisen nahistella ja painiakin, kun nähtiin kaverit pitkästä aikaa. Hiljaiselo on loppunut ja elämä palasi kouluille!

ICT-palveluissa on paiskittu hommia kesänkin aikana ja kävimme Jyväskylän ammattiopiston ja lukioiden aloituspäivissä kertomassa kesän muutoksista ja syksyn tulevista uudistuksista. Jämsään menemme syyskuussa. Tilaisuuksissa oli innostuneita ja kiinnostuneita opettajia. Saimmepa monessa paikassa raikuvat aploditkin, kiitos siitä! Esittelydiat löytyvät intrasta ICT-palveluiden alta.

Syksyn suurin tapahtuma on oman ryhmätyöskentelytilamme käyttöönotto. Tästähän kerroin edellisessä blogissani. Nyt olemme siinä vaiheessa, että ulkoasu ja pääperiaatteet on sovittu, ominaisuuksia rakennettu ja testattu. Nimeä ei ole vielä annettu, sillä äänestys nimiehdokkaista on auki 30.8. saakka. Tähän mennessä äänestäjiä on ollut jo 130. Käy äänestämässä suosikkejasi täällä, vielä ehtii!

Jokainen kuntayhtymän henkilökuntaan kuuluva voi itse luoda työtilan haluamansa ryhmän käyttöön. Tarjolla on myös valmiita organisaatioon tai opetusryhmään perustuvia ryhmiä. Prosessi on automatisoitu siten, että työtila syntyy luontilomakkeen tietojen perusteella. Työtilaan voidaan ottaa jäseniä myös kuntayhtymän ulkopuolelta.

Kurkkaus tulevaan:Sieppaa

Työtilan periaatteina ovat yksinkertaisuus ja käytön helppous, minkä vuoksi automaattisesti luotu työtila sisältää vain tärkeimmät perustoiminnot. Työtilassa voi säilyttää, jakaa ja muokata tiedostoja yhdessä. Ne ovat kaikkien ryhmän jäsenien luettavissa ja muokattavissa, ellei tätä itse kiellä. Valmiina on myös ilmoitustaulu, ryhmän yhteinen kalenteri ja keskustelupalsta.  Hakuominaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota ja esimerkiksi kaikki näkevät kaikkien kuntayhtymän työtilojen nimet ja lyhyet kuvaukset. Olisiko siellä jo valmiina ryhmä, jonka jäseneksi voisin pyytää pääsyä?

Tässä siis mennään ja aikataulu pätee edelleen, eli testausta ja rakentamista jatketaan ja työtiloja päästään luomaan lokakuun aikana. Kerron taas tuonnempana lisää…

Leena Koponen

Walma, Wille, Santra vai mikä?

Walma, Wille, Santra vai mikä? Ehdota nimeä !

Onko tiedosto hukassa, etkö muista mihin sen tallensit? Haluatko käyttää omaa läppäriä tai tablettia ja päästä käsiksi dokumentteihisi kotona tai matkoilla 24/7? Olisiko kiva jutella ja muokata ryhmätyötä yhtä aikaa muiden kanssa? Niin… ja ärsyttääkö sähköpostiliitteiden lähettely ja tallentaminen tai vastausten odottelu?

Mitä uusia mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologia antaa työskentelyyn, millainen on tulevaisuuden työyhteisö ja toimintakulttuuri? Uusien toimintamallien ja teknologioiden hyödyntäminen mahdollistaa yhä joustavamman oppimisen ja työn tekemisen sekä niiden ajankohdan ja paikan valinnan. Yhdessä tekeminen ja tiedon jakaminen korostuu. Yhteistyö lisääntyy, verkostot laajenevat, tiedon saanti ja kommunikointi nopeutuvat. Tietoa rakennetaan yhdessä, jaetaan reaaliaikaisesti, asioita pohditaan ja ongelmia ratkaistaan laajoissa verkostoissa. Digitaaliset välineet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia uudenlaiseen toimintaan ja oppimiseen. Ammateissa korostuvat vuorovaikutustaidot, luovuus ja ongelmanratkaisutaidot. (kuva:Aki Lytsy)

Kuntayhtymän strategian mukaisesti olemme ICT-palveluissa pitkäjänteisesti rakentaneet tietoteknistä ympäristöä, joka mahdollistaa uudenlaisen toimintakulttuurin. Avainsanoina ovat mm. oppimisen tuki, mobiliteetti, vuorovaikutus, käyttäjälähtöisyys ja tietotekniikan hyödyntäminen, digitalisaatio. Käyttäjille nämä uudistusaskeleet konkretisoituivat ensi kertaa selvimmin kesällä 2015, kun vaihdoimme sähköpostin ja kalenterin. Sähköpostin vaihdon yhteydessä myös muut Office 365:n pilvipalvelut tulivat käytettäviksi. Siellä on joukko tuotteita (OneNote, OneDrive, Groups, Sharepoint …), joiden käyttökohteet kuitenkin ovat monille meistä vielä epäselviä, jopa sekavia. ICT-palveluiden tavoitteena on selkeyttää näiden käyttöä ja muokata niistä meille omannäköisiä ja helppoja.

Seuraavaksi valmistuu kuntayhtymän oma työskentelytila (Sharepoint Online), jossa voi työskennellä haluamansa ryhmän kanssa, esim. johtoryhmä, matematiikan opettajat jne. Työskentelytilassa voidaan säilyttää yhteisiä materiaaleja, rakentaa niitä samanaikaisesti, pitää ryhmän kalenteria, muistiota sekä olla vuorovaikutuksessa keskusteluryhmän kautta. Materiaaleille on monipuoliset hakuominaisuudet. Henkilökunta voi luoda työskentelytiloja tarpeen mukaan, opiskelijoiden työtilat tilataan opettajan kautta. Luomme automaattisesti organisaatioon perustuvia työskentelytiloja, esim. yksiköiden henkilöstölle.

Työskentelytilat eivät korvaa nykyisiä nettisivuja, intraa tai oppimisympäristöjä (Optima, Pedanet). Työskentelytilaa voidaan kuitenkin käyttää materiaalin yhteisenä työstöpaikkana ja yhteistyön välineenä.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta tulevalle työskentelytilalle pitäisi keksiä yksi hyvä nimi. Olisiko se Wilman sisar Walma, veli Wille vaiko kaiken tietävä Santra?

Mietitään nimeä yhdessä, ota osaa nimikilpailuun avaamalla lomake TÄSTÄ.
Tee nimiehdotuksesi ennen 15.6.2016. Ehdottaneiden kesken arvomme pienen palkinnon.

Työskentelytilan avajaisia juhlitaan 3.10.2016. Käyttöönoton etenemisestä kerromme tässä blogissa.

Leena Koponen