Lukuvuosi 2015-2016 fiilikset

Lukuvuoden 2016-2017 yhteenveto

Lukuvuosi 2015-2016 alkaa olla lopuillaan ja mukavasti taas vuosi vierähti. Vuosi matkailualan lehtorina antoi paljon ja työllisti vielä enemmän. Matkailualan perustutkinnon aikuiset olivat vastuullani, jonka lisäksi tein tutkintovastaavan työtä erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnossa.

Pääsin tutustumaan ja verkostoitumaan paikallisten matkailualan yrittäjien toimintaan sekä arvioimaan tutkintotilaisuuksia. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnossa vastasin tuotteistamisen koulutuksesta sekä osallistuin talvi- sekä kesävaelluksiin. Talvivaellus tehtiin Salamajärven kansallispuistoon ja kesävaellus on tätä kirjoitettaessa vielä edessä viikolla 22/2016. Lähdemme melomaan merenkurkun maailmanperintökohteeseen. Vaelluksilla tutkinnon suorittajat tekevät pakollisen tutkinnonosan tutkintosuorituksia.

Kokeilimme yhdistää matkailualaa ja eräoppaiden koulutusta sekä kehitimme Osuuskunta Pegosuksen monialaista tiimitoimintaa. http://blogit.jao.fi/pegosus.
Pegosuksen monialainen luontomatkailutiimi toteutti luonto3-tapahtumia ja osallistui opiskelijoiden KasvuOpen kisaan. Otto Wulff (nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja) ja Tiia Niemelä (matkailuala) pääsivät kisan finaaliin, johon valittiin 15 parasta yli 170 hakijasta.

Mieleenpainuvia hetkiä saatiin mm. Himoksen hiihtolomaviikoilta, jossa järjestimme matkailualan aikuisten ja nuorten kanssa yhdessä kahden viikon ajan päivittäistä toimintaa hiihtokeskuksen lapsivieraille.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta kollegat ja erityisesti opiskelijat!

 

Erätyshanke päättyy – yhteistyö jatkuu

10.12.2015 Hankkeen loppuseminaari Hyvinkäällä

Erätys II on loppusuoralla ja loppuraporttia vailla. Hanke antoi todella hyvän verkoston luontomatkailun koulutuksen kehittämiseksi paikallisesti ja valtakunnallisesti. Hyviä käytänteitä jäi elämään ja suunnitelmat ulottuvat jo nyt pitkälle ensivuoteenkin. Erityisesti haluan kiittää Antti Tähkäpäätä, Laura Kuusista, Pekka Peiposta, Erkki Karjalaista, Kai-Eerik Nyholmia sekä Pasi Ruohtulaa uusista ystävyyssuhteista ja hankkeen loistavan hengen ylläpitämisestä. Meillä oli hyvä ”pössis”. Kiitos.

Liitteenä  seminaarin anti ja jatkosuunnitelmia.

Erätyshankkeen loppuseminaari 10.12.2015

Kokonaisuudessaan hanke kesti kaksi vuotta. Hanke päiväkirja löytyy tästä erätys-sivulta.

Hyvinvointi ja stressistä palautuminen

Oletko palautunut työstäsi tai treenistä?

Aikaisemmin terveys määriteltiin siten, että se on fyysisesti ja psyykkisesti mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tällä määritelmällä Suomessakaan ei ole montaa tervettä ihmistä. Nykyään terveys määritellään ”kykynä selviytyä” eli elämän täytyisi olla tasapainoista, jossa ei kurkotella täydellisyyteen.

Sain luontomatkailuhankkeemme puitteissa mahdollisuuden järjestää asiasta kiinnostuneille ihmisille ”firstbeat-koulutuksen”, jossa osallistujille toimitettiin hyvinvointianalyysin tekemiseen tarvittava mittari (http://www.firstbeat.fi).

Firstbeat

Ennakkotehtävänä katsoimme psyykkisen palautumiseen liittyvän videon:

https://www.youtube.com/v/hUIFtdNuHwE?fs=1&hl=en_US&rel=0&hd=1

Toisena koulutuspäivänä tutustuimme Antti Tähkäpään johdolla luonnon hyvinvointivaikutuksiin.

luonnon hyvinvointivaikutukset

luontoliikunta1

Iltapäivällä paikalliset eräopasyrittäjät Minna Jakosuo ja Ilkka Talvi demosivat omia ”luonnosta hyvinvointia” tuotteitaan. Rennoksi veti ja hyvän mielen sai aikaan.

Luonto lääkitsee!

Liitteenä oma hyvinvointianalyysini 3 päivän mittausjaksolta, joka osoittaa, että hyvä yöuni on keskeisintä palautumisen kannalta.

Hyvinvointikartoitus Keijo Vehkakoski 29.11.2015