Kouluttajat tekevät reformin

Ammatillisen koulutuksen reformi haastaa meitä koulutuksen järjestäjiä uudistamaan rakenteitamme sekä purkamaan koulutusala- ja kohderyhmäkohtaisia siilojamme. Uudistusten toteutuminen edellyttää johdolta viisaita, tulevaisuutta ennakoivia linjauksia sekä muutosjohtamisen taitoja. Tärkeää on myös johdon kyky tukea lähiesimiehiä  muutosten jalkauttamisessa.

Viime kädessä tärkeimpiä palasia reformin toteuttamisessa ovat kuitenkin omaa työtään ja toimintatapojaan reflektoivat ja kehittävät kouluttajat ja opettajat. Paitsi rakenteita, meidän pitää muuttaa ennen kaikkea asenteita. Uudistaminen ja uudistuminen edellyttää asennemuutosta ja avointa kokeilemisen kulttuuria. Parhaimmillaan se saattaa jopa synnyttää positiivista kilpailua uusien toimintatapojen luomisessa ja käyttöönotossa.  Sisäinen hyvistä käytänteistä oppiminen ja kokeiltujen käytänteiden ”parastaminen” on tärkeää tehdä mahdolliseksi ja läpinäkyväksi.

Ohessa on Opettaja-lehden juttu kahdesta omaa työtään ja työyhteisöään kehittävästä ammatillisesta opettajasta.

Intoa ja jaksamista meille kaikille – muistetaan, että muutos on myös iso mahdollisuus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *