Tietoa vai innostusta?

Työelämä muuttuu nopeasti mm. digitalisaation kehittymisen myötä. Monella alalla opintojen alussa opiskeltu substanssi ja käytänteet saattavat pahimmassa tapauksessa olla jo ainakin osin vanhentuneita siinä vaiheessa kun tutkintotodistus on kädessä.

Sisältöosaamisen rinnalla entistä tärkeämmiksi työelämätaidoiksi ovatkin nousseet ns. metataidot kuten tiedonhaku, ongelmanratkaisukyky, vuorovaikutus- ja tiimitaidot, sisäinen yrittäjyys sekä muutokseen sopeutumiskyky, resilienssi.

Pedagogisilla teoilla, mm. oppimismenetelmien ja -ympäristöjen monipuolisilla valinnoilla voidaan tietoisesti tukea näiden metataitojen ja samalla oppijan oman vastuun ja itseohjautuvuuden kehittymistä. Ettei kävisi niin kuin eräs opiskelija totesi: oppilaitokset ja kouluttajat ovat tosi hyviä jakamaan tietoa, mutta eivät välttämättä ollenkaan niin taitavia innostuksen ja oppimisen palon sytyttäjiä.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *