Toinen viikko

Toinen viikko

Aloitin päivän hyllyttämällä tuotteita. Tälle viikolle tuli tettiläinen, josta ohjaaja ei tiennyt mitään. Hän otti tettiläisen kuitenkin hyvin vastaan ja antoi hänelle työtehtäviä hyllyttämisestä. Hänen ohjaukseen tulee usein harjoittelijat yllättäen. Ohjaus ei ollut mitenkään systemaattista. Välillä ohjaaja hävisi tauolle ja aktiivinen tettiläinen tuli kysymään minulta mitä hänen pitää tehdä. Keksi tettiläiselle hyllytystehtäviä. Harjoittelijalta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja itse ohjautuvuutta, jotta tietää mitä tekee. Ohjaaja ei ehdi vahtimaan harjoittelijan tekemistä. Tettiläisen viikko meni hyllyttäessä tavaraa. Tettiläinen oli hyvin oppivainen ja osasi kysyä töitä itse, joten hän pärjäsi hyvin.

Hyllytystehtävä on annettu on tietyille ihmisille. Myyjän tehtäviin ei kuulu hyllyttäminen. Heitä oli jopa käsketty olemaan hyllyttämättä tavaraa. Itse ihmettelin tätä asiaa, koska hyllyttämättömät tavarat lojuivat lattioilla ja kokonaisuudessaan kauppa näytti sotkuiselta. Tämän käskyn tarkoitus selvisi itselleni loppu viikosta. Johto selvitti minulle tätä asiaa. Johto oli käskenyt myyjiä keskittymään asiakaspalveluun. Tämän takia heidän myyntinsä oli kasvanut ja asiakaspalvelun taso asiakkaiden näkökulmasta. Johto selvitti minulle, että jotkut haluavat tehdä pelkästään hyllytystä ja sen takia asiakaspalvelu kärsii. He olivat kokeilleen nyt tällaista strategiaa ja se oli tuottanut tulosta myynnillisesti. Tämän takia tosin myymälän yleisilme on kärsinyt. Tähän tuli muutos viikon aikana.

IMG_2169

Hyllyttäminen alkaa varastosta jonne tuote tulee. Tuote tulee varastoon eri kuljetusyritysten kautta. Tämän jälkeen varastomies tulouttaa pikkolink tuhti tietokantaan, joka näkyy sen jälkeen saldossa. Saldon kautta voidaan seurata myyntiä ja tilata tuotteita. Osa tuotteista tulee automaattisesti osa tilataan. Tämän jälkeen tuote tuodaan varastosta rullakoilla tai hulilla myymälään. Toisinaan tuotteet ovat siis rullakossa tai lavalla. Hyllyttäjän tehtävä on etsiä tavaroille oikea paikka. Viikon aikana tuli neljä harjoittelijaa taloon ja heidät laitettiin hyllytystehtäviin. Tuntuu, että harjoittelijat tekevät pääasiassa tämän homman, mutta siitä huolimatta tavara jää lojumaan käytäville.

IMG_2183

Kyselin viikon aikana eri myyjien tehtäviä. Keittiömyyjän tehtävä on tärkeä siinä mielessä, että keittiön tilaus tuo myös muuta myyntiä. Asiakkaat tulevat hänen luokseen ja pyytävät tarjouksen. Myyjälle pitää toimittaa mitat ja hän tekee Winner 3d ohjelmalla asiakkaalle mallinnuksen keittiöstä. Kuva kertoo asiakkaalle siitä millainen keittiöstä mahdollisesti tulee ja samalla asiakas saa tarjouksen hinnasta. Tänään tein muutaman reklamaation tuotteesta. Reklamaatio lähetetään valmistajalle, reklamaatiopohja löytyy sok:n intrasta.

Tuotteita palautetaan aika paljon, kaikenlaista tavaraa mm. euron ruuvipusseja, tapetteja, laattoja jne. Kaikki tuotteet palautetaan hyllyyn tämä vie aikaa ainakin harjoittelijalta. Tuotteita palauttaessa hyllyyn tajuaa kuinka hurjasti tuotteita on. Hyllyjen kohta pitää vain tietää. Tuotetuntemus lisääntyy, kun etsii eri tuotteille hyllypaikat. Pikkuhiljaa osaa auttaa jo asiakkaita ja hieman on päässyt jo esittelemään tuotetta tai kertomaan mistä tuote löytyy.

Tilausvastaava seuraa tuotteen myyntiä, jos tuote ei mene kaupaksi, niin vastaava pyrkii pääsemään tuotteesta eroon alentamalla tuotteen hintaa. Vastaavasti hän huolehtii siitä, että tavaraa riittää hyllyssä. Yrityspalvelujen myyjät työskentelevät enimmäkseen yritysten kanssa, mutta myös asiakkaiden kanssa. Tehdään pitkäjänteistä työtä yritysten kanssa. Aloitettu viisi vuotta sitten ja kasvua ollut koko ajan.

Torstaina menin varastoon töihin. Kesällä varastossa on neljä ihmistä töissä, nyt töissä on kaksi ja yksi tuuraaja kaksi päivää viikossa. Lähtevästä ja vastaanotettavasta tuotteesta vastaa logistiikka vastaava. Logistiikkavastaava toimii varastomiesten esimiehensä. Hän vastaa noutomyymälän tuotteiden kierrosta ja varaston logistiikasta. Kesällä logistiikkavastaava tekee myös ajojärjestelijän tehtäviä, koska tuotteita tuotteiden menekki on huomattavasti suurempaa. Kesällä myynti melkein kaksinkertaistuu.

Kun asiakkaalle suoraan tuleva tuote tulee varastoon. Hopealuoti ohjelman kautta laitetaan tekstiviestit asiakkaille saapuneesta tavarasta. Varastomies tarkastaa tuotteiden oikean kollimäärän. Rahtikirjoja on paljon ja paperinippuja tulee paljon varastoon eri firmoilta. Joillakin firmoilla ei tehdä papereita vaan kuittaus tehdään sähköisesti. Varastomies kuittaa paperit ja tarkastaa tuotteiden oikean määrän. Hommaan menee aikaa. Asiakkaat tulevat varastolle milloin tahansa, joten ruuhkaa ei voi ennakoida.

Tämän jälkeen hän siirtää tavaran hyllytettäväksi. Välillä hän käy keräämässä tilaustuotteet asiakkaille, jotka noudetaan varastosta. Kesällä varasto käy pieneksi koska tavaraa tulee valtavat määrät eikä sitä ehditä laittaa riittävän nopeasti hyllyyn. Osa papereista viedään laskutukseen.

Kodin Terrassa toimii kolme eri järjestelmää: Into, tuhti, kassajärjestelmä. Asiakkaalle annetaan into lappu. Tilaukset ja tarjoukset tallentuu intojärjestelmään. Tuhdista löytyvät mm. saldot, enakoodit, tuotteiden osto ja myynti hinnat, alvit. Kassa ja tuhti keskustelevat keskenään. Kassa pudottaa tuhdin saldoilta myydyt tuotteet. Tämän jälkeen myyjät tietävät, mitä tuotteita on hyllyssä tai varastossa. Järjestelmä ei tosin ole aukoton. Välillä kassasta löytyy tuote ja sitä ei löydy tuhdista, näin saldot eivät täsmää.

Into ja kassajärjestelmä eivät taas keskustele keskenään. Myyjä ottaa intolaskun ja lasku kirjataan jäjrestelmään, jonka jälkeen se lähetetään laskutukseen. Tilaukset ja tarjoukset hoidetaan tätä kautta. Tarjoukset, yritysasiakkaat syötetään intoon. Saldot häviävät vasta laskutuksen kautta, joten tämä välivaihe pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Muutama henkilö tekeekin tätä laskutusta koko ajan. Vasta laskutuksen kautta tiedetään, milloin tuote on loppunut. Tämä syötetään erikseen kassajärjestelmään. Vaiheeseen menee siis monen ihmisen työaikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *