Vierailu Carlsbergille!

WP_20141119_022
Tehtaan alkuperäinen portti.

Tosiaan reilu viikko sitten meidän kurssille oli järjestetty vierailu ensimmäiselle Carlsbergin tehtaalle. Matkasimme siis junalla Valbyyn, mikä on noin kaksikymmentä minuutti tästä Roskildesta Kööpenhaminaan päin. Jos oikein ymmärsin, niin tehtaalla ei ole enää toimintaa, mutta tehtaan alueelta löytyy paljon nähtävää, esimerkiksi museo ja pieni myymälä. Paikanpäällä saimme kuitenkin pienen esittelykierroksen ja kuulimme Carlsbergin historiasta. Kierroksen jälkeen saimme kierrellä itsenäisesti museota ja muita paikkoja. Carlsberg on nykypäivänä maailman neljänneksi suurin panimoalan yritys ja toiminta on levinnyt ympäri maailmaa. Tanskassa Carlsberg toimii noin kolmensadan kilometrin päässä ensimmäisestä tehtaasta.
Carlsbergin perusti siis mies nimeltä J.C Jacobsen 1800-luvun puolessa välissä. Yrityksen nimi tulee siitä, että perustajalla oli poika nimeltä Carl ja ensimmäinen tehdas sijaitsee mäen päällä ja mäki on tanskaksi berg. Miksi tehdas sitten perustettiin Valbyyn? Siihen sain kaksi syytä. Tanskassa rautatieverkosto alkoi kehittyä perustamisen aikaan ja Valbyssa oli myös paljon tilaa, mihin rakentaa. Tehtaan omista myös nautti rauhasta ja tykkäsi olla Kööpenhaminan hulinan ulkopuolella. Nykypäivänä Valby on siis yksi osa Kööpenhaminaa.
Isä Jacobsen halusi poikansa jatkavan olutbisnestä hänen jälkeen, Niinpä poika Carl kiersi nuoruutensa pitkin Euroopan maita opiskelemassa oluen valmistuksesta. Kun Carl sitten palasi kotiinsa Tanskaan, rakennutti isänsä hänelle ensimmäisen panimon. Carlin piti nyt näyttää isälleen, mitä hän oli matkoillansa oppinut. Olutbisnes kukoisti ja Carl ottikin sitten vähän liikaa valtaa isänsä yrityksestä. Näin syntyi uusi Carlsberg, mitä johti poika Carl. Isä ja poika riitautuivat pahasti tämän seurauksena, mutta välinsä he saivat kuitenkin kuntoon, mikä on hyvä muistaa.
Carlsberg on muutenkin todella tärkeä yritys Kööpenhaminan kaupungille. Carlsberg on antanut monia lahjoja Kööpenhaminan kaupungille. Lahjat ovat olleet taiteellisia patsaita tai muita vastaavia. Tunnetuin on varmaankin turistien suosima Pieni Merenneito- patsas. Carlsbergin omistajat rakastivat taidetta ja olivat todella oppineita. Panimot olivat todella koristeellisia ja rakennuksetkin ulkopäin olivat todella huoliteltuja ja muistuttivat enemmän kirkkoa, kuin panimoa.                                                                                                                                    WP_20141119_042

WP_20141119_041WP_20141119_089     WP_20141119_083

WP_20141119_055               WP_20141119_056

Carlsbergille on kuulemma aina kuulunut hevoset. Ennen vanhaan ne auttoivat työn teossa, mutta nykyään noilla hevosilla on vielä kaksi tehtävää toinen niistä tietysti on ihmisten viihdyttäminen. Ja täällä on säilynyt perinteenä, että Carlsbergin hevoset vievät jouluna ja pääsiäisenä juhlaoluet Kööpenhaminan ravintoloihin.

Museon yläkerrassa oli iso huone, missä oli vitriinissä kaikista maailman maista oma olut. Suomesta siellä oli Karhua.  Ei onneksi ollut kovin vaikea löytää.

Carlsberg oli minusta tosi mielenkiintoinen vierailu paikka ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille, jotka matkaa Kööpenhaminan lähistölle!

Terveisin Miisa!

Kuulumisia!

Melkein kaksi viikkoa jo kurssia takana. On ollut todella paljon kaikkea ohjelmaa ja muuta täällä, niin en ole ehtinyt kirjoittaa. Nyt tiivistettynä vähän tekemisistäni.

Ensimmäisenä maanantaina meillä oli vapaata paitsi iltapäivällä kierros tuolla Roskilden keskustassa. Tiistaiaamuna molemmat kansainväliset kurssit sitten starttasivat. Minun kurssini on siis lihanleikkaus- ja kokkaustunteja ja taas toinen kurssi on leipureille. Kurssillani on opiskelijoita Liettuasta, Virosta ja Latviasta. Leipurikurssilla on kahdeksan opiskelijaa Oulusta, mikä on minusta todella kivaa ja heihin olen ehtinyt tutustua aina vapaa-ajalla ja välitunneilla. Täällä koulussa on muuten kahdenlaisia lihanleikkaajia. On teollisia lihanleikkaajia, jotka paloittelevat teurastetun sian osiin ja sitten on lihanleikkaajia, jotka tekevät myyntiin sopivia paloja. Minä siis leikkaan lihoja suoraan myyntiin tai kokkiopiskelijoiden tunneille.

Ensimmäinen viikko oli todella rikkonainen, sillä kurssin vastaava opettaja oli koko viikon sairaana. Tiistaipäivä kuitenkin oli normaali. Aamulla keittiöopettaja esitteli koulua, että löydämme sitten oikeat luokat ja keittiöt. Haimme myös työvaatteet kaikille. Kun kaikki pakolliset asiat oli käyty läpi ja hoidettu, niin menimme keittiöön laittamaan ruokaa. Työskentelimme kolmenhengen ryhmissä ja valmistimme tanskalaisia perinnejouluruokia. Teimme siis paisti uunissa, eräänlaista kaalia lisukkeeksi ja karamelisoituja perunoita. Aterian jälkeen tulin siihen tulokseen, että meillä Suomessa on parempaa jouluruokaa.

Keskiviikkona alkoi sitten lihanleikkaus. Leikkasimme olka –ja niskapaloja sekä päitä. Päistä otimme vain poskilihaksen ja korvat irti. Poskia aiomme käyttää keittiötunneilla ja korvat myydään koiranruokafirmalle, missä ne kuivatetaan ja niistä tulee erittäin hyviä herkkupaloja. Olka –ja niskapalasta leikkasimme isoimmat lihaosuudet irti ja poistimme luut ja nahkan. Tätä lihaosuutta käytetään paljon pulledporkkiin, mikä on nyt viimeaikoina noussut todella suosituksi ruuaksi.

Torstai kului sijaisen kanssa. Hänen kanssaan kävimme vain tutustumassa teurastusprosessiin ja harjoittelimme veitsien teroitusta. Perjantai olikin sitten samanlainen päivä, kuin keskiviikko eli leikkasimme olka –ja niskapaloja. Lauantaina lähdin ensimmäistä kertaa Kööpenhaminaan muiden suomalaisten kanssa. Siitä reissusta laitan kuvia tänne myöhemmin.

Kurssin toinen viikko alkoi teoriapäivällä. Viikossa aina yksi päivä on meillä teoriaa. Maanantaina käsittelimme hygieniaa. Asiat oli pääosin minulle tutuja. Tiistaina ja keskiviikkona leikkasimme possun selkä –ja kylkipaloja. Keskiviikko oli iltapäivällä myös järjestetty opintomatka Carlsbergille. Aivan Kööpenhaminan kupeessa Valbyssa sijaitsee siis Carlsbergin ensimmäinen panimo, johon pääsimme tutustumaan. Kirjoitan vierailusta vielä erillisen kirjoituksen viikonloppuna.

Torstaina koulu alkoikin vasta klo 12. Valmistimme keittiössä tummassa oluessa haudutettuja sian poskia, perunamuusia ja kasviksia. Ruoka oli todella hyvää, mutta unohdin ottaa kuvan siitä. Torstai-iltana menimme kavereiden kanssa viettämään iltaa asuntolan ”klubille”, missä on kaikkea kivaa vapaa-ajan tekemistä.

Perjantaina oli koulussa taas lihanleikkausta ja leikkasimme sian potkia. Se oli minusta tähän asti vaikein osuus. Potka sisältää niin paljon eri lihaksia, että niiden poistaminen yksitellen oli vaikea.

Nyt vielä kuvia kuluneilta viikoilta!

WP_20141119_002

WP_20141119_006        WP_20141119_011

WP_20141121_002

WP_20141121_007

Pakko vielä loppuun hehkuttaa maanantaina tulleista yo-numeroista! Teen siis kaksoistutkintoa ja syksyllä aloitin kirjoittamisen terveystiedolla ja sieltähän napsahti LAUDATUR!

Käytiin täällä toisen kt-opiskelijan kanssa juhlistamassa molepien loistavia tuloksia läheisessä kahvilassa!

WP_20141117_002

Terkuin Miisa(:

Viikonlopun tekemisiä!

IMG_0193  IMG_0180

IMG_0186  _MG_0128 _MG_0136

Viikonloppu kului aivan yhdessä hujauksessa ohitse. Tuntuu, kuin vasta oli perjantai, kun istuin aulatilan sohvilla kavereiden kanssa ja nyt onkin jo maanantai ja istun kyseisillä sohvilla taas. Viikonloppuna kävin sekä lauantaina, että sunnuntaina kiertelemässä tuolla Roskilden keskustassa. Keskusta on aika pieni, mutta sitäkin ihanampi. Olen aivan rakastunut näihin Tanskalaisiin rakennuksiin ja talojen väreihin.

Nyt on jo toinen viikko täällä ja kurssi, missä opiskelen alkaakin vasta huomenna, sillä Liettualaiset opiskelijat tulevat tänne vasta maanantai-iltana. Tänään meillä on vain pieni kierros tuolla Roskilden keskustassa iltapäivällä.

Terveisin Miisa!

Ensimmäinen viikko!

Tosiaan ensimmäinen työviikko on nyt täällä Tanskassa takana ja ensi maanantaina alkaakin jo kurssi, mihin osallistun. Töissä aika meni todella nopeasti. Työskentelin siis päivisin noin kuusi tuntia eli aamu kahdeksasta noin kahteen iltapäivällä. Sain myös ajan kulumaan iltaisin todella nopeasti. Tutustuin lähiympäristöön ja ihmisiin täällä ja kävin kuntosalilla. Pääasiassa vain rentouduin ja nautin siitä, ettei ollut stressattavia asioita, vaan sain vain olla.

Koulunmyymälä aukesi siis vasta tiistaina. Aamulla leikkasimme lihoja ja laitoimme palvelutiskit kuntoon avausta varten. Puolikymmeneltä oli tauon aika ja myymälä aukesi sitten kymmeneltä. Loppupäivän olin mukana myymässä palvelutiskillä. Se sujui ihan hyvin, vaikka aina ei löytynyt yhteistä kieltä asiakkaiden kanssa. Lisäksi huomasin sen, että tanskalaiset ovat todella kärsivällisiä odottamaan jonossa vuoroaan. Pitkänkin odotuksen jälkeen he ovat iloisia ja vaihtavat mielellään kuulumisia.

Keskiviikkoaamu oli samanlainen, kuin tiistain. Tauon jälkeen harjoittelin itsekseni leikkaamaan lihoja. Lopulta leikkaamistani paloista tehtiin rullia, mihin laitettiin kuivattuja luumuja sisään. Pääsin myös harjoittelemaan ensimmäistä kertaa tukinarujen laittoja rullien päälle, jotta ne pysyvät uunissa kasassa.

Torstai oli kiireinen päivä. Myymälässä oli työskentelemässä myös toisesta koulusta opiskelijaryhmä, joten siellä oli myös todella ahdasta. Oli välillä vaikea työskennellä, sillä kaikilla tuntui olevan niin kiire saada ruokaa myyntiin, ettei kukaan ehtinyt neuvoa minua. Myöskään toiset opiskelijat eivät ymmärtäneet kovin hyvin englantia, niin jonkun englanninkielen taitoisen piti aina kertoa minulle, mitä tehdä. Loppupäivästä poistin porsaan kylkipaloista kylkiluut ja se oli todella haastavaa, mutta harjoiteltua jonkun aikaa se alkoi sujua. Seuraavana päivänä työstämistäni paloista leikattiin tanskalaista pekonia.

Perjantai oli viimeinen päiväni myymälässä. Perjantaiaamu toisti taas samaa kaavaan, kuin muutkin päivät. Iltapäivällä hinnoittelin tuotteita ja valmistelimme myymälää viikonloppua varten. Töitä ei taaskaan hirveästi ollut niin pääsin yhden opettajan tunnille harjoittelemaan lihanleikkausta. Opettaja ihmetteli kovasti sitä, kun Suomessa ei tavallisesti opeteta näin laajasti lihankäsittelyä, eikä minulla ollut juuri yhtään kokemusta siitä. Suoriuduin kuitenkin kuulemma ihan hyvin ensikertalaiseksi.

Ensimmäisestä viikonlopusta kerron sitten myöhemmin, Loppuun vielä kuvia myymälästä ja viikon tekemisistä!

WP_20141104_010 WP_20141104_009 WP_20141104_007 WP_20141105_002 WP_20141105_003 WP_20141107_005

Terveisin Miisa!

Perillä turvassa(:

Sunnuntain yli 12 tunnin matkustamisen jälkeen oli mukava olla perillä.  Matka sujui onnistuneesti, vaikka olinkin todella hermostunut. Lento Helsingista oli Tanskassa kolmen aikaan iltapäiväilä. Lentokentältä otin junan Kööpenhaminan keskustaan, missä kiertelin paikkoja ja kävin syömässä. Illalla saavuin tänne koululle, missä opiskelen ja asun.  Oli helpottavaa kuulla, että koululla asuu myös kaksi muuta suomalaista opiskelijaa. He auttavat minua käytännön asioissa ja näyttävät paikkoja. Kaikki muutkin asuntolan asukkaat ja työntekijät ovat todella mukavia. Menin todella helpottuneena ja onnellisena nukkumaan.

Maanantaiaamuna heräsin 6.45 ja aamutoimien jälkeen menin suoraan aamupalalle. Kahdeksalta tapasin koulun kv-koordinaattorin. Hän kertoi minulle käytännön asiota opiskelusta ja lopulta vei minut hakemaan työvaatteita ja ohjasi minut koulun kauppaan, missä työskentelen tällä ensimmaisella viikolla. Maanantai on aina tulevaan viikkoon valmistautumista kaupassa ja kauppa onkin maanantait aina kiinni. Me valmistimme lihoja paistamista varten. Maustoimme ja laitoimme niihin tukiverkot.  Pääsin tänään jo yhden jälkeen, sillä hommia ei enää ollut.

Iltapäivällä kävin paikallisessa ruokakaupassa ja kävelemässä. En halunnut lähteä pidemmälle kiertelemään, sillä matka väsymys painaa ja halusin tutustua asuntolan asukkaisiin.

Pakko tähän loppuun hehkuttaa tanskalaista kouluruokaa, mikä todellakin on hyvää. Ja ihmiset täällä on myös todella ystävällisiä ja avoimia.

Loppuun vielä muutama kuva ensimmäisistä päivistä!

WP_20141102_007

WP_20141102_012

WP_20141102_013

Terveisin Miisa

Kohta mennään!

Mä oon Miisa syyskuun lopussa 18 vuotta täyttänyt tyttö. Asustelen Muuramessa aivan Jyväskylän lähellä Keski-Suomessa.  Opiskelen Jyväskylän ammattiopistossa Elintarvikealaa ja samalla suoritan kaksoistutkintoa ja olen lähdössä Roskildeen, Tanskaan sunnuntaina 2.11 kouluvaihtoon.  Roskilde on noin 50 000 asukkaan kaupunki aivan Kööpenhaminan vieressä.

Vaihdon pituus on yhteensä kuusi viikkoa. Ensimmäisen viikon työskentelen kyseisen koulun myymälässä ja loput viisi viikkoa opiskelen koulun kurssilla. Koulun nimi on The Danish Meat Trade College, joten nimestäkin voi arvata, että koulu on erikoistunut ruoka- ja lihateollisuuteen. Oman kurssini sisältöön kuuluu ruuan valmistusta, lihanleikkausta ja kaikkea muuta.

Matkaa odotan innolla ja hieman jännittyneissä tunnelmissa. Vaikka olen matkustellut elämäni aikana monesti ja kokemuksia ulkomailta minulta löytyy, on tämä reissu silti pisin aika pois kotoa. Uskon kuitenkin saavani tästä matkasta paljon hyviä muistoja ja valtavasti uusia kokemuksia.

Joten sitten vain odottamaan sunnuntaiaamua ja matkan alkua!

925062_538973662903060_1642467668_n

 Ps. Älkää välittäkö kielioppivirheistä tai kirjoitusvirheitä, jos niitä löytyy!

Pps. Blogia ei myöskään tarvitse ottaa kauhean tosissaan, sillä haluan tehdä tätä rennolla otteella ja saada tästä kivan muiston matkan jälkeen(:

Terkuin Miisa!