Hikihommia

Jaahas. Mitähän voisi kertoa päivästä, jona on koko päivä saumailtu tehosteseiniä? 

Ainakin sen, että ymmärrän minä, miksi Merja sanoi, ettei ole vielä törmännyt laatoittajaan, joka olisi erityisesti tykännyt saumauspäivistä. 

Laatoittaminenhan on pakosti erilaista rakentajalle, joka tekee sitä esimerkiksi pientalotyömaalla tai saneerauskohteessa osana kaikkia rakennustöitä kuin laatoittajalle, joka pelkästään laatoittaa sarjatyönä jossain kohteessa ja siirtyy laatoitusten valmistuttua toiselle työmaalle laatoittamaan. 

Tällä työmaalla laatoittajat työstävät 101 asunnon kylpyhuoneet, neljän kerroksen saunat ja pesuhuoneet, jakelukeittiöt ja henkilökunnan wc:t sekä henkilökunnan sosiaalitilojen wc:t ja märkätilat. 

Vaiheittain vesieristetään, laatoitetaan ja saumataan. Joka vaiheessa on omat mukavat ja epämukavat nyanssinsa niin kuin kaikessa, mutta saumauspäivä on hikinen päivä! 

En tiedä, millaista on työskennellä perinteisen mallisessa kerrostalossa, jossa on tyypilliset kerrostalon rappukäytävät – hoivakoti on pohjaratkaisultaan hieman U:n mallinen ja koko kerros on yhtenäistä, tavallaan avointa tilaa erillisten rappukäytävien sijaan. Molemmissa siivissä on keskiosat yleisempiä tiloja ja asunnot on sijoitettu ulkoseinustoille. Keskiosia sitten kierretään ja koitetaan saada jostain kohtaa virtaa niin, että roikka ulottuisi kohteeseen.

Käytännössä raahataan kämpästä toiseen lamppua, roikkaa, pukkia (ei, ei sitä eläintä vaan työskentelykoroketta) ja vaihtoehtoisesti joko saumauslaastipaljua ja saumauslastoja ja laastikauhaa tai pesukierroksella painavaa telarullilla ja ritilällä varustettua saumaussienipesuria ja niitä sienilastoja. 

Varsinkin tehosteseiniä saumattaessa joutuu ramppaamaan asuntojen välillä, koska keltaisia, punaisia ja vihreitä kämppiä on vuorotellen. Yhden väristä laastia tehdään toki kerralla sopivaan määrään kerroksen kyseisen värisiä seiniä, ei laastin väriä vaihdeta ennen kuin kaikki samanväriset seinät on tehty. Niinpä sitten ensin pallotellaan pitkin käytäviä roikkaa ja paljua raahaten levittämässä saumausainetta. 

  

Sitten rampataan samat kämpät samassa järjestyksessä uudestaan pesemässä ennen kuin sauma-aine jämähtää laattojen pintaan. 

  

Jos tehtäisiin valkoisten laatoitusten saumoja, voitaisiin edetä huone huoneelta, mikä on vähän helpompaa tavallaan, koska roinien ronttaaminen on hikistä puuhaa. Loiskuvan pesurin raahaaminen on suht työlästä. Välillä se täytyy kiikuttaa ulos asti roska-alueelle ja puhdistaa pohjalle kertyvä sakka. Vettä täytyy hakea vesipisteeltä. Laatoittaessa tehdään päivän aikana vain pari satsia sanikkaa ja tyypillisesti pysytellään parissa kämpässä kampailemassa ja leikkelemässä ja laatoittelemassa eikä ravata edestakaisin samoja jälkiä rompetta rontaten.  

Saumaaminen on hikihommaa myös sikäli, että varsinaisissa työvaiheissa hierretään kaksin käsin laatoitusta, joko mönjää lastalla saumoihin tai sienilastalla seinältä pois. Se kysyy yläselältä yllättävän paljon, kun tekee koko päivän sitä. Onneksi on tullut kiskottua ylätaljaa salilla. Se oikeesti jeesaa. Ei paljon tarvitse pystypunnerruksia tehdä tänään! 

Tehosteseinät tällä työmaalla tulevat klinkkeristä eli kuivapuristelaatasta, joka on kovaa eikä ime nestettä itseensä. Tehosteisiin valittu sauma-aine on varsin epäkiitollinen valinta kyseisille laatoille. Herkästi tahtoo tulla saumaukseen reikiä. Saumatessa niitä ei näy, mutta pesussa ja sen jälkeen niitä ilmestyy kuin sieniä sateella. Niitä sitten paikkaillaan. 

Reikiä tulee vähemmän, kun saumauslaastista tehdään jäykkää jöötiä, mutta se taas on työläs saumattava. Se kiertyy lastan alla makkaroiksi ja sitä saa hiertää ja hiertää. 

Kuvia työvälineistä ja eri asioista ei tullut tänään pahemmin otettua, kädet olivat jatkuvasti mönjässä ja sen verran oli kiirettäkin koko ajan, että ei tullut kameraa kaiveltua esille. 

Mutta semmoisia nämä hommat ovat: välillä on hikisempiä päiviä. Hyvin me saatiin tänään tehosteita saumattua Merjan kanssa: kakkosen kaikki vihreät ja keltaiset seinät saatiin tehtyä. Punaisia ei olisi ehditty – eikä punaisiin seiniin ole jostain syystä saatu sauma-ainettakaan. 

Huomenna Merja jatkaa valkoisten saumojen parissa ja minä siirryn kolmoseen Nikon appariksi saumaamaan sinne tehosteseiniä. 

Askelia tänään 13 655

Kilometrit 9,5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *