Toppipaikkoihin ja seutuun tutustumassa 29.8.2017

Matkailualan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa lähdimme kiertämään mahdollisia Jämsän työssäoppimispaikkoja ja saimme kaksikymmentäkuusi paikkaa  kokoon neljässä tunnissa. Potentiaalisia toppipaikkoja olivat esimerkiksi Himos, Villa Hiidenmäki, hotelli Jämsä, Jämsän Gasthaus ja Matkahuolto. Ajelimme pitkin Jämsää ja opastimme kauempaa tulleita opiskelijoita.Osa paikoista tuli paikallisillekin hieman uusina. Saimme myös erikoiskierroksen Partalassa Saanan opastuksella, jolloin näimme paikallista asuinaluetta ja luontoa mm. Juvenin kosken. Osassa yrityksistä kävimme tutustumassa joko piha-alueella tai sisätiloissa ja kuuntelimme ammattilaisten avausta heidän työstään. Onneksemme tämä oli mielenkiintoa herättävä kokemus, sillä kaikki ryhmän jäsenet saivat havainnollistavan kuvan tulevasta toppipaikastansa ja nyt puuttuu enää vaan sen toteuttaminen eli paikan hankkiminen hyvissä ajoin. Himos oli monipuolisesti hyvin suosittu ryhmässämme, mutta saa nähdä minne sitten lopuksi päädymme!

 

 

Ryhmäytymis(=yö)retkellä Isojärvellä 16.-17.8.2017

Matkailualan opiskelijat yöpyivät ryhmäytymispäivänä Isojärvellä sijaitsevalla Lortikan mökillä. Retken tarkoituksena oli tutustuttaa uudet ja vanhat oppilaat keskenään sekä nauttia kauniista luonnosta erilaisten aktiviteettien kautta!

Retkelle lähdettiin puolenpäivän aikoihin ja Lortikan mökille saavuttiin hieman jälkeen puoli kahden, jolloin retkeilijät pystyttivät teltat ja asettautuivat grillipaikan ääreen syömään sekä juomaan kahvia. Ensimmäisen aktiviteetin järjestäjä oli Keijo, joka tarjosi oppilaille mahdollisuuden tutustua Lortikan ympäristöön opastuksen avulla! Osa oppilaista jäivät valmistelemaan pyttipannua päivälliseksi muulle ryhmälle. Syömisen jälkeen koko ryhmä pääsi kuuntelemaan erään aikuisopiskelijan tuotteistamis tilaisuutta, joka oli erittäin mielenkiintoinen! JMAMO16 järjesti iltaohjelmaa halukkaille ja osallistujat päättivät pelata purkkista. Pelaaminen oli hauskaa koska myös aikuisopiskelijat innoistuvat liittymään nuorten seuraan!

Illemmalla halukkaat pääsivät saunomaan ja paistamaan makkaraa sekä lettuja yhdessä nuotion ääressä ja keskustelemaan mistä milloinkin. Puolenyön jälkeen suurinosa retkeilijöistä oli mennyt nukkumaan mutta muutamat valvoivat melkein jopa aamuun asti! Yöllä muutamat oppilaat kokivat pientä jännitystä erilaisten äänien ja muiden sattumusten takia, mutta muuten kaikki nukkuivat todella hyvin. Aamulla ensimmäisten herätessä huomattiin muutaman oppilaista siirtyneen kummallisiin nukkumapaikkoihin hakemaan lämpöä –> nuotin ääreltä löytyi eräs oppilas kääriytyneenä makuupussiin sekä esimerkiksi saunan lattialta löytyi myös oppilas!

Aamupalalla Sirkku paistoi oppilaille kananmunia ja osa oppilaista pisti tarjolle aamupala tarvikkeita, joita sai omatoimisesti ottaa! Syömisen jälkeen teltat purettiin ja kamat kasattiin autoihin, jonka jälkeen autot starttasivat kohti ammattiopistoa!

Retki onnistui todella hyvin koska ilmapiiri oli rento ja eri ikäryhmät tulivat loistavasti toimeen keskenään. Plussaa oli myös isot mustikat metsässä, joita moni kävi keräilemässä!

Miisa Anttonen MaMo16

Linnasenvuoren seikkailu 13.5.2017

PItkän uurastuksen ja monien vaiheiden jälkeen koitti viimein päivä, jolloin uusi tuote Jämsänkosken Linnasenvuorella otettiin virallisesti käyttöön. Osallistujia oli paljon ja kommentit olivat myönteisiä. Peikko oli lapsista tosi jännittävä ja retken aikana saattoi nähdä muitakin metsän asukkaita – Keijo Keijun, Viljo Metsätontun, Maaria Menninkäisen sekä tietysti Ilona Ilveksen.

Kiitos Milla ja Jack – hienon tuotteen saitte aikaan! 🙂

 

Himos 4.5.2017

MAMO16 työskentelivät 4.5 torstaina Himos Safareilla ja työnkuvaan kuului ulkotyöt ja siisteydestä vastaaminen alueella.

Himoksella kaksi Safareilla työskentelevää henkilöä ohjasivat työpäivän oppilaille kahdessa eri ryhmässä.  Ensimmäinen ryhmä siivosivat festarialuetta esimerkiksi puhdistamalla stadionia ympäröivät viemäri ”kuopat” ja järjestämällä Himos Areenaa. Toinen ryhmä lakaisivat ja haravoivat festarialuetta sekä himos mökkien ympäristöä, keräsivät roskia Peikkometsästä ja sen lähialueelta sekä auttoivat myös Himos Areenan järjestelyssä!

Päivän päätteeksi oppilaat saivat pullaa ja juotavaa sekä kaksi parhaiten työskentelevää valittiin (molemmista ryhmistä yksi, Jenny ja Miisa)!

 

Linnasenvuoren Seikkailu

Maanantaina 30.1.2017 alkoi työssäoppimisjaksomme Ilveslinnalla. Meille annettiin tehtävä; meidän piti kehitellä Linnasenvuoreen jotain, jolla saataisiin vuorelle kävijöitä. Emme olleet koskaan ennen päässeet tekemään itse omaa tuotetta, joten tästä tulisi mieleenpainuva kokemus. Ensimmäisenä suuntasimme kohti kirjastoa, josta lainasimme muutaman kirjan saadaksemme ideoita ja inspiraatiota, mm. Linnasenvuoren Lumous-kirjan. Siitä saimme idean tehdä tarinapolun. Mietimme ja pohdimme, millainen polku olisi, minkä ikäisille se olisi suunnattu ja saisiko sinne kylttejä tehtyä, missä tarinaa voitaisiin kertoa. Päädyimme tekemään polusta lapsille suunnatun ja tiedon täyteisen. Yritimme kovasti miettiä, miten saataisiin lapset innostumaan enemmän luonnosta ja sen arvostamisesta, sekä Linnasenvuoren historiasta. Halusimme lasten kiinnostuksen myös siten, että tekisimme muutaman hahmon, jotka näiden kylttien kautta opastavat heitä. Hetken miettimisen, luonnostelun sekä piirtämisen jälkeen saimme tehtyä kaksi hahmoa, Keijo Keijun ja Viljo Metsätontun. Saimme siis aloitettua projektimme todella pian ja hyvin.  

 

Suunnittelun alkuvaiheessa otimme yhteyttä Päivi Riihiseen, joka on kuvittanut Linnasenvuoren Lumous-kirjan. Kävimme kävelemässä polun läpi hänen ja toppiohjaajamme kanssa. Hän antoi paljon ideoita ja kehittelimme niitä samalla myös itsekin, jolloin saimme muutaman hahmon lisää; Ilona Ilveksen, sekä Linnasenvuoren peikon. Vietimme tämän jälkeen paljon aikaa koululla, miettien minkälaisia kylttilaput voisivat olla, monta niitä on ja mikä on niiden sisältö. Kun saimme tämän kaiken tehtyä, siirryimmekin suoraan niiden tekemiseen. Siihen kului suurin osa ajastamme. Valmiit teokset näyttävät tältä:  

Kun olimme saaneet kyltit valmiiksi, otimme yhteyttä rakennusalan opettajaan, Teppo Niemiseen. Häneltä kysyimme, voisivatko he oppilaidensa kanssa tehdä meille kyltit. Ja niin he tekivätkin, kiitos heille. Noudimme ei-vielä-kootut-kyltit luokkaan, jossa olimme projektia tehneet tähänkin asti. Tämän jälkeen suunnittelimme ja piirsimme karttoja, joita voitaisiin käyttää polulla, kun sitä kuljetaan itsenäisesti. Kävimme myös tapaamassa toppiohjaajaamme, kerroimme missä mennään ja sovimme polun testauspäivän (18.4) ja toteutus päivän (13.5).

18.4.2017 oli kauan odotettu testauspäivä. Olimme valmistelleet kaiken tarvittavan, opetelleet vuorosanoja, sekä hankkineet asut meille, mutta kylttejä ei saatu vielä mukaan otettua. Olimme muutamaa viikkoa ennen pyytäneet Koivulinnan päiväkodista eskariryhmää testiryhmäksi ja saimme ryhmän nimeltä Metsätähdet, sattuipas sopivasti. Aloitettiin opastus Ilveslinnalta ja vedettiin kierros lapsille, hieman improvisoitiin ja vedettiin sopivissa väleissä leikkejä. Saimme lapsilta paljon positiivista palautetta ja huomasimme paremmin mikä toimii ja mikä ei.. Kun olimme tulleet koululle, aloimme suunnitella karttoja uusiksi, sillä päädyimme vaihtamaan aika monen kyltin paikkaa.

 

19.4.2017 oli jännittävä päivä, meidän piti nimittäin mennä esittelemään kaupungin väelle tämä meidän projekti ja anoa lupaa pystyttää kyltit polulle. Kerroimme kaiken oleellisen ja he pitivät ideastamme todella paljon. Tämän jälkeen tajusimme, kuinka isosta asiasta olikaan oikeasti kyse.

Tapasimme 24.4 toppiohjaajamme ja opettajamme kanssa toppiarvioinnin merkeissä ja käytiin läpi missä mennään ja mitä pitää vielä tehdä. Olemme suunnitelleet mainoksia ja kyselleet mm. matkailun ensimmäisenvuoden opiskelijoita auttamaan. Pian onkin jo toteutuspäivän aika. Loppusuoralla ollaan!

  • Jack ja Milla, JMaMo14

 

ISOJÄRVI NATIONAL PARK

In the morning we were surprised by weather more common to autumn than spring. We got good amount of sleet and rain while driving to Isojärvi nationalpark. Luckily the sky cleared during the walk and we got a little bit of sun as well. This weather is typical for the Northen parts in the spring time and we came prepared.

 As students of Luua forestry school we have been learning a lot about Estonian nature. As Isojärvi is only abut 400 km away the animals trees and plants aren’t that different to the ones at home. The most different is the landscape and the geology of Finland and that we found very interesting.

 To get the party started we made a game called ”luonto bingo” and brought some candy to keep our friends motivated. All in all it was a great day and we enjoyed it a lot.