Artesaanien penkit valtasivat kaupungin

Artesaanien osaamisesta on entistä helpompi kaikkien vainonkatu12kaupunkilaisten nauttia, kun kalustealan opiskelijoiden puistonpenkit on saatu asennettua paikoilleen. Aikuisopiston kouluttajien Riku Himasen ja Veli-Antti Virtasen vetämissä penkkipajoissa tuotetut kalusteet koristavat ja tuottavat iloa kulkijoille nyt Jyväskylän Väinönkadulla ja Koskenharjun puistossa.
Projektit on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin sekä kaupunkikeskustan kehittämishankkeen kanssa.
Lähtökohdiltaan projektit ovat olleet hyvin erilaisia. Siinä missä Väinönkadulle haettiin yhdenmukaista ja valmista ilmettä, Koskenharjun puistossa innostettiin kokeelliseen lähestymistapaan.
– Projektin lempinimenä olikin koepuisto, Veli-Antti kertoo Koskenharju puistosta. – Opiskelijat saivat kehitellä melko vapaasti erilaisia ideoita, joista voitaisiin työstää kalusteita myöhempää toteutusta varten.
Väinönkadun kalusteissa suunnittelussa on pyritty käytettävyyteen ja sovittamaan kalusteet ympäröivään miljööseen.
– Kalusteet onnistuivat mielestäni todella hyvin. Ne sopivat isoina kalusteina suurten rakennusten ympärille. Lisäksi kalusteet ovat tarpeeksi järeitä kestämään kovempaakin käyttöä, Riku Himanen kertoo.
Myös huollettavuuteen on kiinnitetty huomiota, sillä puuosat uusittavissa. Kastuminen on otettu huomioon niin, että vesi ei jää seisomaan kalusteiden pinnoille.
Ekologisuutta Väinönkadun penkeissä lisää se, että puumateriaali on kaupungin omalta maalta kaadettu lehtikuusta.
– Lehtikuusi on ulkokalustemateriaalina säänkestävä ja luonnonmukainen, Riku kertoo.
Koko suunnittelun ajan palautetta ja kehittämisehdotuksia virkamiesten lisäksi on saatu maisema-, kaupunkikuva ja kaavoitusarkkitehdeilta. Eikä kalusteiden valmistaminen kaupungille ei tähän lopu.
– Lehtikuusimateriaalia jäi vielä paljon käyttämättä ja kalusteille on tarvetta myös muualla kaupungilla. Uusi projekti mahdollisesti alkaakin taas syksyllä, Riku kertoo.
Riku kiittää projektin avaamia mahdollisuuksia sekä opiskelijoille että Luovalle kampukselle.
– Näen projektin erittäin hyvänä harjoitustyönä opiskelijoille, Riku summaa.
Juuri yksilöllisissä tilaustöissä Riku näkee artesaanien tulevaisuuden mahdollisuudet.
– Kalusteteollisuus on Suomessa vähentynyt etenkin huonekalujen valmistamisen osalta Kaukoidän tuonnin ja kansainvälisten ketjujen voimistumisen takia. Juuri tällaisia räätälöityjä erikoiskalusteita ja muutenkin erikoistumista tarvitaan tilalle, Riku kertoo.
Katso kuvia penkeistä Facebook-sivultamme.

Tämän päivityksen myötä blogi jää kesätauolle ja syksyllä blogiin onkin luvassa muutoksia. Hyvää kesää!
Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Aikuisartesaanit koristivat kampuksen

DSC_0060Houkuttelevia värejä ja herkullisia muotoja, kiehtovia kuvioita ja toimivia tavaroita! Luovan kampuksen käytävät loistavat Aikuisopiston artesaaniopiskelijoiden tuotteiden voimasta. Näytteillä on tekstiili- ja kalustealan opiskelijoiden töitä viime talven työpajoista.

Tekstiilialan pajojen tekniikoina olivat huovutus, kankaanpainanta ja kudonta. Ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluu perustekniikoihin tutustuminen ja kaikissa työpajoissa opiskelijat valmistavat laadukkaita ja myyntikelpoisia tuotteita. Kankaanpainannassa kuvioita painettiin niin laukkuihin kuin verhoihin. Huovutuksessa toteutettiin erilaisia sisustustarvikkeita tyynyistä tauluihin. Kudonnan työpajassa saivat alkunsa värikkäät matot ja seinätekstiilit.

Kalustealan opiskelijoiden työt ovat osa käsityötuotteen valmistuksen opintokokonaisuutta, jossa toteutettiin tuotteita kalusteista veistoksiin. Tänä vuonna uutuutena olivat korut, jotka viettelivät muutaman opiskelijat toteuttamaan omia visioitaan. Mukaan mahtuu myös joka kodin kalusteita kuten tuoleja ja kehtoja.
Tekstiilialan tuotteet ovat vielä nähtävillä koulun käytävillä kevään ajan. Facebook-sivullamme on kuitenkin kuvia käytävien tarjonnasta, jos käynti Luovalla kampuksella ei ole mahdollista.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen

”Kangas kaikin aistein” valtaa Luovan kampuksen

Luovan kampus avaa ovensa kaikille kiinnostuneille tulevana viikonloppuna 18.-19.3. ja tarjoaa vierailijoille erilaisia näytöksiä, työpajoja ja tuotemyyntiä. Luovan kampuksen avoimet ovat osa koko viikonlopun kestävää Jyväskylän päivän monitaiteellista tapahtumasarjaa ”Kangas kaikin aistein”.

Perjantaina ammattiopisto kutsuu kokeilemaan kädentaitoja mm. puunveisto- ja tekstiilipajoissa alkaen kello 13. Työpajoissa tehdään erilaisilla tekniikoilla kevään kukkasia, eläimiä ja koruja. Kello 13 julkistetaan myös tekstiili- ja vaatetusopiskelijoiden toteuttama tilataideteos.

Jyväskylän aikuisopiston Avoimet ovet ammattiin -tapahtumassa lauantaina 19.3. klo 10–14 esittäytyvät erityisesti aikuisopiston tekstiili- ja vaatetusala, käsi- ja taideteollisuusala sekä kuva- ja media-alat, jotka toimivat Jyväskylän Kankaan luovalla kampuksella. Avoimissa ovissa voi tutustua koko aikuisopiston koulutustarjontaan, aloihin sekä eri tapoihin opiskella.

Tapahtumassa on useita toiminnallisia esittelypisteitä, henkilökohtaista ohjausta opintoihin ja tietoa aikuisopiskelusta. Pergamenttihallin show-valaistuksen toteuttavat audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon ja teatterialan ammattitutkinnon opiskelijat.

Valokuvaajan erikoisammattitutkintoa opiskelevien Kuvarekka-projekti tekee pilotin tapahtumassa. Projektissa kuvataan tavallisten suomalaisten ihmisten kasvoja kesällä 2016 eri puolilla Keski-Suomea. Tule siis kuvattavaksi jo nyt ja pääset osaksi suomalaisuuden kuvaa!

Lauantaina myös ammattiopisto esittelee toimintaansa työpajoissa. Tule mukaan kokeilemaan!

Tapahtumia ja koettavaa riittää Kankaalla koko viikonlopun. Tutustu ohjelmaan Jyväskylän kaupungin sivulla: http://www.jyvaskyla.fi/kangastuksia

Ohjelma

Perjantaina 18.3.

13-16 Jyväskylän ammattiopisto esittäytyy

13 Tilataideteoksen julkistus, Jyväskylän ammattiopisto, Luovan kampuksen 2. kerroksen aula

13-16 Jyväskylän ammattiopiston työpajoja tekstiili- ja vaatetusosastolta, puuosastolta ja metalliosastolta. Tule tutustumaan ja tekemään!
Metalli: Koko perheen korupaja
Puu: Veistonäytös ja käsityökalupaja
Tekstiili ja vaatetus: Vaatetus- ja tekstiiliopiskelijoiden kevätpaja

Lauantaina 19.3.

10-14 Aikuisopisto goes Kangas – Avoimet ovet ammattiin

Ohjelmassa:
-yleisinfoja aikuisopistosta
-pukeutumisneuvojien palvelupisteitä
-vaatetusompelijoiden työpajoja
-värjäystä, kankaanpainantaa, huovutusta ja kudontaa työsaleissa
-3D-piirtämistä, kalusteiden valmistusta
-taontanäytös, puuntyöstöä
-tekstiilityöpajoja, joihin kävijät voivat osallistua
-myynnissä opiskelijoiden valmistamia käsityötuotteita

Valokuvaajan erikoisammattitutkintoa opiskelevien Kuvarekka-projekti tekee pilotin tapahtumassa. Projektissa kuvataan tavallisten suomalaisten ihmisten kasvoja kesällä 2016 eri puolilla Keski-Suomea. Tule siis kuvattavaksi jo nyt ja pääset osaksi suomalaisuuden kuvaa! Projektin kuvamateriaalista tuotetaan näyttely Keski-Suomen museolle.

10-14 Jyväskylän ammattiopisto esittäytyy

10-14 Jyväskylän ammattiopiston työpajoja tekstiili- ja vaatetusosastolta, puuosastolta ja metalliosastolta. Tule tutustumaan ja tekemään!
Metalli: Koko perheen korupaja
Puu: Veistonäytös ja käsityökalupaja
Tekstiili ja vaatetus: Vaatetus- ja tekstiiliopiskelijoiden kevätpaja

Kankaan luova kampus avasi ovensa

Otto Mattila kertoi vierailijoille opiskelusta Luovalla kampuksella.
Otto Mattila kertoi vierailijoille opiskelusta Luovalla kampuksella.

Kolmesataa peruskoululaista ja muuta kiinnostunutta vaelsi Kankaalle keskiviikkona ja torstaina 27.-28.1. 2016, kun Luova kampus järjesti ensimmäiset avoimien ovien päivät. Tutoropiskelijat kierrättivät vierailijoita ympäri uusia tiloja ja kertoivat opiskeluista käsi- ja taideteollisuusalalla, kuvallisen ilmaisun ja tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnoissa.

Avoimien ovien järjestämisestä vastannut opinto-ohjaaja Keijo Koskenmäki oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Tutoropiskelijat vetivät opastukset todella hienosti. Oppaat suorastaan kilpailivat siitä, kuka saa ottaa ryhmän vedettäväkseen, Keijo Koskenmäki kertoo.

Työsaleista oppaat poimivat opiskelijoita ja opettajia kertomaan, mitä he juuri sillä hetkellä olivat tekemässä.

– Välillä aikataulut meinasivat vähän venyä, kun kerrottavaa oli niin paljon, Koskenmäki kertoo hymyssä suin.

Luovan kampuksen sisustus vauhdissa

Luova kampuksen sisätilat alkavat vähitellen muotoutua. Tavaraa virtaa saleihin lisää joka päivä ja koneet etsiytyvät oikeisiin paikkoihin. Luokkatilojen kalusteita asennetaan parhaillaan paikoilleen ja viimeiset pintatyöt ovat käynnissä. Kovasti on vielä tekemistä mutta varmaa on se, että vuoden vaihteen jälkeen opiskelijat astuvat ovista sisään ja aloittavat työskentelyn Luovalla kampuksella!

Tässä muutama tunnelmakuva tämänhetkisestä tilanteesta.

WP_20151214_12_39_49_Pro WP_20151214_13_24_49_Pro WP_20151214_12_41_08_Pro WP_20151214_13_52_46_Pro WP_20151214_13_53_25_Pro

Kuvat ja teksti Mika Nykänen

Henkilökunta tutustui tiloihin

_DSC0108
Luovan kampuksen käytävällä.

Nyt se on totta. Luovan kampuksen tilat ovat valmiina ottamaan vastaan opiskelijat ja opettajat tammikuun alusta. Perjantaina henkilökunta vaelsi räntäsateen läpi ensimmäistä kertaa uudenkarheista ovista sisään ja näki tulevat työtilansa.

Kuten arvata saattaa, hämmästys oli melkoinen. Suurin osa opettajista ei ollut nähnyt rakennuksen sisään sen jälkeen kun remontti alkoi. Muutos kylmästä betonihallista moderneiksi opetustiloiksi olikin valtava. Vaikka tiloja on tarkasteltu piirustuksista lukemattomia kertoja, näytti kaikki erilaiselta todellisuudessa. Entisestä on muistuttamassa ainoastaan ulkoikkunoiden ristikot ja muutama karheampi seinäpinta. Kiiltävät laitteet, tahrattomat seinät ja lattiat luovat tunteen, että koko rakennus on uusi.

Suurimmat työkoneet on jo asennettu paikoilleen ja puutyösalissa on jopa höyläpenkit paikoillaan. Ahjo odottaa hiiliä ja takojia omassa huoneessaan. Muuttoa vailla ovat ainoastaan kannettavien koneet ja kalusteet. Joulukuun aikana loputkin tavarat löytävät perille. Seuraavat viikot sisältävät kiireisiä päiviä tavaroiden pakkaamisen ja Kankaalle kuljettamisen parissa.

Tammikuun ensimmäinen työpäivä tehdäänkin sitten Luovalla kampuksella. Kaikille uudesta kampuksesta kiinnostuneille on luvassa avoimien ovien päivä, jonka tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Mika Nykänen

 

Muuttopäivä lähestyy

Kankaan kampuksen rakennustyöt ovat edenneet jo sisätilojen pintatöihin. Käytännössä kaikki työsalit ja luokkahuoneet ovat saaneet jo muotonsa ja suurimmat koneet on laskettu paikoilleen odottamaan kytkemistä.

Parhaillaan tiloihin asennetaan sähkökaapeleita ja valaistusta. Opettajat ja tiloihin muuttava henkilökunta miettivät jo kuumeisesti, miten käytössä olevat tavarat ja huonekalut siirretään uusiin tiloihin. Uusia laitteita sijoitellaan myös pohjakuviin.

WP_20151030_14_25_25_Pro
Kokouksissa on ideoitu tulevaa vuotta.

Luova Kampus on muuttunut konkreettiseksi aivan yhtäkkiä. Siinä missä vielä vähän aikaa sitten kuviteltiin epämääräistä tulevaisuutta kaukaisessa Kankaan haavemaailmassa, nyt pitää miettiä muun muassa, mitä tapahtuu tammikuun ensimmäisellä viikolla kun opiskelijat tulevat sisään.  Ylipäänsä, osaavatko opiskelijat oikealle ovelle?

Henkilökunta on pohtinut perjantaitapaamisissa uuden työympäristön asettamia haasteita ja mahdollisuuksia. Käsiteltäviä aiheita ovat olleet mm. millaisia yhteisiä tapahtumia tullaan järjestämään, miten yhteistyö organisoidaan ja jopa se, mihin kellonaikaan kahvitauot sijoitetaan.

Suunnitelmissa on, että valokuvauksen opiskelijat kävisivät lähiaikoina kuvaamassa tiloja, jolloin nekin, jotka eivät pääse paikalle näkisivät, mitä punatiiliverhouksen sisällä tapahtuu. Niitä kuvia on lupa odottaa tähänkin blogiin.

Katso myös Keskisuomalaisen juttu Kankaan muusta rakentamisesta:

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/kankaalla-myllertaa-kun-kaupunki-laajenee-talta-nayttaa-tyomaa-nyt/2166833

Mika Nykänen

Jäähyväiset näyttelyn muodossa

Jyväskylän aikuisopiston artesaanit järjestivät näyttelyn, jolla artesaanikoulutus jättää jäähyväiset Petäjäveden kunnalle.

Näyttelyn toteuttamisella Petäjävedellä haluttiin osoittaa arvostusta kädentaitojen opetuksen yli satavuotiselle perinteelle

Marica Mäntymäen "Uusi alku" kuvaa näyttelyn teemaa.
Marica Mäntymäen ”Uusi alku” kuvaa näyttelyn teemaa.

paikkakunnalla nyt uuden ajan äärellä ja muutosten tuulten puhaltaessa oppilaitoksen tulevaisuudessa.

LÄHDE -vahvat juuret, uudet tuulet-näyttely kokoaa yhteen Jyväskylän aikuisopistosta keväällä ja syksyllä 2015 artesaaneiksi valmistuvien kädentaitajien töitä. Teosten valmistamisessa on hyödynnetty sekä kovia että pehmeitä materiaaleja kuten puuta, metallia ja erilaisia tekstiilimateriaaleja.

Aiheet töihin ovat syntyneet tekijöiden kokemuksista, kiinnostuksen kohteista sekä kunkin omista luovuuden lähteistä ja ilmaisevat tekijöidensä näköisiä monipuolisia ilmaisutyylejä.

Näyttely sulkeutui 22.5.2015 mutta työt ovat nähtävissä artesaanien Facebook-sivulla.

Muuttoauto pihassa

Nyt se alkoi. Tiistaiaamuna koulutuskuntayhtymän muuttoautot ajoivat Miilutien kampuksen pihaan ja sisältä purkautui keltaisiin huomiohaalareihin sonnustanut muuttomiesten ja -naisten armeija.

Alajyrsin lähdössä maailmalle.
Alajyrsin lähdössä maailmalle.

Yhden trukin ja parinkymmenen logistiikan opiskelijan avulla  alkoi Petäjäveden työsalien koneiden nosto pihalla auringossa kylpevään kuorma-autoon.

Kyseessä on Kankaan kampuksen ensimmäinen muuttokuorma, johon kuuluu suurimpia työsalien koneita ja osa kudonnan kangaspuista. Koneet viedään syksyksi Kankaalle väistötiloihin ja Kivääritehtalle odottamaan sijoitusta joulun valmistuviin Kankaan kampuksen uusiin tiloihin.

Tarpeettomat koneet oli laitettu myyntiin jo aiemmin ja tiistain aikana pihassa kävi pakettiautoja, jotka veivät myydyt tavarat uusiin osoitteisiin. Myytävään tavaraan kuului ompelukoneita, kangaspuita ja joitakin puun työstöön soveltuvia koneita.

Samaan aikaan muualla talossa opettajat kävivät läpi komeroita ja varastoja ja erittelivät tavaraa muuttolaatikoihin. Niitä onkin varattu sata kuusikymmentä kappaletta.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen