Päivä 2.

29. Syyskuuta

Nyt todellinen työ alkaa.
Kaikista maista valmistetaan ainakin yksi esitys. Minkälaisia esityksiä tehdään? Niin sanottu monoesitys tehdään, jos maasta on vain yksi opiskelija. Hän istuu projektiluokassa yksin, muiden työryhmien keskellä ja tekee esitystä yksinään. Hänen työnsä on hiljaista ja edistyy nopeasti. On hyvä, että jos häneltä loppuu ideat tai inspiraationsa laskee, aina voi keskustella lukion opiskelijan kanssa, joka kiertää projektiluokassa ja aina on valmis auttamaan. Jos yhdestä maasta on 3­5 opiskelijaa, he suunnittelevat ja valmistelevat esitystä yhdessä. Tästä tulee ryhmätyöesitys. Tämän työryhmän ympärillä yleensä kuulee naurua ja väittelyä. Koska väittely aina on vieraalla kielellä, ei voi ymmärtää sanaakaan, mutta selvästi työtä tehdään ahkerasti. Ehkä joskus työryhmässä tunteet kiehuvat, koska jokainen on varma että oma idea on paras. Mutta se ei johda tappeluun, ainakaan ei tänään. On meidän projektissa myös maita kuten Venäjä, josta on niin paljon opiskelijoita, että he voivat jakaantua moneen työryhmään. Heiltä tulee yksi yhteisesitys. Tarvitaan valtavat kyvyt sovittaa heidän työnsä yhteen.  Tulos on varmasti mielenkiintoinen. Erilaisia työryhmiä, erilaisia asenteita, mutta ilmapiiri joka projektiluokassa on melko sama. Siellä luodaan runsaasti ideoita, valmistetaan kertomuksia, suunnitellaan julisteita. Joku piirtää jotakin paperille, joku on jo ATK­luokassa hakemassa tietoa ja kuvia. Luultavasti ensimmäiset tulokset nähdään jo pian!

Anuša Saraniva (Latvia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *