Kulttuurit Kotona-tapahtuma 2014

Moi!

Odotettu tapahtuma on nyt takana päin! Päivä oli huisketta täynnä ja todella antoisa. Oli hienoa nähdä miten aikuisopiston käytävät täyttyivät ihmisistä ja tunnelma oli hyvin kansainvälinen. Meille lukiolaisille ainakin jäi todella hyvä mieli päivästä. On hienoa, että tälläinen tapahtuma saadaan aikaiseksi ja ihmiset saavat mahdollisuuden tutustua muihin kulttuureihin ja sen edustajiin paremmin, sekä puhua heidän kanssaan oppien lisää eri kulttuureista. Lisäksi pienet, maakohtaiset maistiaiset olivat mitä maukkaimpia, kiitos siis keittiölle!

Iso kiitos kaikille projektiin osallistuneille mahtavasta tapahtumasta, toivottavasti näemme ensi vuonna uudestaan! 🙂

Tässä vielä kolmen maahanmuuttajan tunnelmia päivästä:

Tänään oli tosi hieno päivä. Kulttuurit kotona- päivä onnistui hyvin. Olin onnellinen, että paikalle tuli paljon vieraita kokeilemaan asioita, ja minä nautin heidän tapaamisestaan. Meidän Kiina- pöydällä oli kiinalaista ruokaa, kevätkääryleitä ja kylmiä nuudeleita. Moni vieras maistoi ruokaa ja tykkäsi siitä, ja joku kysyi reseptiä minulta. Lisäksi vieraat olivat kiinnostuneita kiinan kielestä, ja kokeilivat kiinalaisten merkkien kirjoittamista. Erityisesti moni lukiolainen kyseli kiinan kielen ääntämisestä ja kirjoittamisesta.

Välissä minä kävin katsomassa muiden maiden esityksiä. Pääsin esimerkiksi kokeilemaan orgamia japanilaisen ystäväni kanssa. Näin perinteisiä Pakistanilaisia vaatteita, joista pidin paljon, ja tutustuin myös Venäläisiin käsitöihin.

Olen ylpeä, että sain olla mukana tässä tapahtumassa.

Jingmei (Kiina)

Kiina japania

origamiThaimaa

Filippiinitpakistan

Kulttuurit kotona-projektin esittelypäivä tuli vihdoin. Perjantai aamuna klo. 8:00 kaikki valmistelivat omia pöytiään. Klo. 9:00 esittelypöydät olivat valmiita, ja opiskelijat odottivat kävijöitä. Tapahtumassa oli paljon erilaisia kansallispukuja, ruokaa, kirjoja, kuvia, elokuvia ja musiikkia. Paljon hymyileviä kasvoja ja onnellisia ihmisiä.

Monta vierasta (n. 500) tuli tapahtumaan. He katsoivat esittelyjä ja keskustelivat eri maista. Ihmiset kysyivät nähtävyyksistä ja kuuluisista kaupungeista. Me keskustelimme myös Puolasta ja kuuluisista asioista, ja paikoista minun maassani. Oli hienoa puhua monta tuntia suomea suomalaisten kanssa.

Hieno fiilis ja monta hyvää muistoa.

Kiitos kaikille kovasta työstä ja hienosta ajasta. Nähdään seuraavana vuonna!

Magdalena Dolecka (Puola)

great britainsaksa

venajamuksis

Kello on 8:00. Aikuisopiston toinen kerros humisee kuin mehiläispesä. Käytävillä, luokkahuoneissa ja auditoriossa nähdään kipittäviä ulkomaalaisia opiskelijoita. Isoja julisteita, häikäiseviä vaatteita, erikokoisia lippuja, värikkäitä kankaita, mehukkaita tavaroita – ne vilistävät ja hurmaavat. Pöytiä siirrettään, karttoja järjestetään ja musiikkia soitetaan. Joka nurkasta kuullaan erilaisia kieliä. Me valmistaudumme Kulttuurit kotona- päivään.

Minä katselen ympärilleni. Joidenkin maiden osastot ovat niin eksoottisia. Varmasti kävijät ovat kiinnostuneita niistä. Aina me ihailemme jotakin toisenlaisen näköistä. Luulemme, että tiedämme kaiken naapureistamme. Minäkin haluaisin tutustua niiden maiden kulttuureihin, jotka ovat maailman toiselta puolelta. Minun kotimaani Latvia on melkein Suomen naapurimaa. Ovatkohan suomalaiset kiinnostuneita Latviasta? Käyvätköhän he myös minun pöytäni luona, jossa olemme yhdessä liettualaisen opiskelijan kanssa?

Mutta epäilyni olivat turhia. Ihmiset tulivat Latvian ja Liettuan osastoille taukoamatta. Kerroin tarinoita Latviasta koko päivän. Olin hämmästynyt, että päivän vierailla oli niin paljon kysyttävää maastani. Kiitos kaikille, jotka kuuntelivat kärsivällisesti minun puhettani, joka on kaukana täydellisestä. He saivat minut tuntemaan oloni itsevarmemmaksi.

Kävelin myös ympäriinsä vähän. Maistoin turkkilaisia, kiinalaisia ja venäläisiä herkkuja, ja ihastelin kuinka paljon opiskelijat olivat nähneet vaivaa. Nautin ystävällisestä ilmapiiristä ja ajattelin, että se on oikea Yhdistyneiden Kansakuntien päivä, koska tässä pienessä tapahtumassa me kaikki onnistuimme sentään hetkeksi yhdistmään.

Anuša Saraniva (Latvia)

Latvia1latvia

meksikoEspanja

kongo.jpgAfrikka

-Noora, Veera ja Monika

Päivä 7.

Tänään viimeistelimme kaikkien maiden tekemiä postereita, koristeluja ja katsoimme minne mikäkin maa sijoittuu seuraavan päivän tapahtumassa. Kaikki näytti oikein kivalta ja ihmiset olivat innoissaan huomisesta. Tänään itselleni tuli aivan uudeksi tuttavuudeksi Etiopia. Sain tehtäväkseni auttaa yhtä ryhmäläisistäni viimeistelemään hänen posterinsa tekstit. Sivussa rupesin mielenkiinnostani kyselemään lisää hänen kotimaastaan ja kulttuuristaan. Kaikki poikkeaa niin paljon omasta kulttuuristani ja tavoista mihin on tottunut. Tarkistelimme lopun ajan, miltä kaikki näyttää ja onneksi kaikki oli valmista huomista päivää varten.

-Monika

Päivä 6.

Perjantaina on show päivä. Kolmen viikon valmistelun jälkeen, kulttuuriesitys jokaisesta maasta on melkein valmiina. Tänään luokassa puhuttiin järjestelyistä ja yksityiskohdista.Opiskelijat voisivat tuoda kotoa tavaroita kotimaastaan, esimerkiksi vaatteita ja käsitöitä. Opiskelijoiden pitäisi tuoda kotimaansa ruokaa, mutta se ei ole sallittua koulussa elintarvikehygienian vuoksi. Onneksi, koulun keittiössä valmistetaan erilaisia ruokia, esimerkiksi Kiinalaista ruokaa. Silloin voi maistaa maan ruokaa, kyseisen maan esitys paikalla. Mutta kaikkea ulkomaista ruokaa ei ole tarjolla.

Mielestäni kotimaan-kulttuurin päivä on tosi hyvä tapahtuma. Valmisteltaessa tutustuin erilaisiin kulttuureihin ja tapasin uusia ystäviä maailmalta. Viime viikolla, ulkomaalaiset opiskelijat esittivät kotimaansa perinteisiä pukuja tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoille. He haluaisivat tutustua muiden maiden perinteisiin pukuihin. Minä osallistuin siihen ja tapasin tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoita. He ottivat valokuvia ja kyselivät vaatteista meiltä. Heitä oli tosi hauska tavata. Minäkin tutustun muiden maiden kauniisiin vaatteisiin.

hjgh

Toivottavasti kulttuuriesitys onnistuu. Haluaisin tavata paljon vieraita perjantaina ja kokeillaan erilaisia asioita: musiikkia, kieliä, kulttuuria ja perinteisiä pukuja. Tervetuloa kiinalaiseen esitykseen. Siellä voi kokeilla kiinalaista ruokaa ja kalligrafiaa sekä opiskella käyttämään syömäpuikkoja.

-Jingmei (Kiina)

Päivä 5.

9. Lokakuuta

Suurinosa töistä alkaa olla jo valmiina ja loputkin ovat enää pientä loppusilausta vailla. Töistä on tullut todella hienoja! Ne, jotka ovat saaneet jo omansa valmiiksi alkoivat jo tekemään pientä lisätehtävää, esitelmää Suomesta. Suomi-esitelmä tehdään koko projektin osallistuja porukan kanssa yhdessä, ja meidän ryhmämme tehtävä on koota yhteen Suomen historiaa.

Projektissa on ollut todella mukava olla mukana, ja odotan innolla varsinaista Kulttuurit Kotona-tapahtumapäivää! On ollut opettavaista ja kiinnostavaa nähdä ja tutustua ihmisiin muista kulttuureista ja huomata miten paljon eroja, mutta samaanaikaan yhtäläisyyksiä eri kulttuureissa on.

Noora Raitanen

Päivä 4.

6. Lokakuuta

Nopean tahdin vuoksi suurimmalla osalla projektin ryhmistä on jo oma esitelmä puolessa välissä tai melkein valmis. Parilla ryhmällä työ on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, mutta se ei haittaa, sillä tapahtumaan on vielä runsaasti aikaa jäljellä! Luulen, että loppupeleissä vaikeuksia tulee olemaan lähinnä ylimääräisen ajan kuluttamisessa…

Mielestäni projektin tekemisessä on tähän mennessä ollut parasta eri maiden kulttuureista ja niiden kielistä oppiminen! Uskon, että en puhu vain itseni, vaan myös muidenkin projektissa mukana olijoiden puolesta. Minusta on myös ollut mielenkiintoista nähdä kuinka esimerkiksi aakkoset ovat täysin erilaisia joissain maissa… muitakin erilaisuuksia löytyy ja lista voisi jatkua loputtomiin!

1.jpg

Kulttuurit kotona- tapahtumapäivää odotellessa…

Veera Luomi

 

Päivä 3.

2. Lokakuuta

Kello 7.45 pyöräilen kouluun. On kaunis syyspäivä. Aurinko paistaa, tuulee hieman, pikku pakkanen kadulla ja punakeltavihreitä puita ympärillä – mahtava maisema. Tänään on kiinnostava päivä, koska meillä on seuraava kulttuuriprojekti päivä ja haluan nähdä millaista työtä opiskelijat tekevät. Kello 10.00 aloitimme työt. Opiskelijat puhuivat ja keskustelivat paljon heidän pienissä ryhmissään. Paljon opiskelijoita meni myös ATK-luokkaan, jossa he etsivät tietoa netistä ja sitten tulostivat materiaalia. Monilla ihmisillä on jo koko esitys valmiina ja luulen, että seuraavalla viikolla monia muitakin esityksiä on valmiina . Mutta näemme seuraavalla viikolla mitä tapahtuu.

Loppuun vielä muutama kuva päivästä:

2.jpg

3

1

Hyvää viikonloppua kaikille ja nähdään maanantaina ☺

Magda Dolecka (Puola)

Päivä 2.

29. Syyskuuta

Nyt todellinen työ alkaa.
Kaikista maista valmistetaan ainakin yksi esitys. Minkälaisia esityksiä tehdään? Niin sanottu monoesitys tehdään, jos maasta on vain yksi opiskelija. Hän istuu projektiluokassa yksin, muiden työryhmien keskellä ja tekee esitystä yksinään. Hänen työnsä on hiljaista ja edistyy nopeasti. On hyvä, että jos häneltä loppuu ideat tai inspiraationsa laskee, aina voi keskustella lukion opiskelijan kanssa, joka kiertää projektiluokassa ja aina on valmis auttamaan. Jos yhdestä maasta on 3­5 opiskelijaa, he suunnittelevat ja valmistelevat esitystä yhdessä. Tästä tulee ryhmätyöesitys. Tämän työryhmän ympärillä yleensä kuulee naurua ja väittelyä. Koska väittely aina on vieraalla kielellä, ei voi ymmärtää sanaakaan, mutta selvästi työtä tehdään ahkerasti. Ehkä joskus työryhmässä tunteet kiehuvat, koska jokainen on varma että oma idea on paras. Mutta se ei johda tappeluun, ainakaan ei tänään. On meidän projektissa myös maita kuten Venäjä, josta on niin paljon opiskelijoita, että he voivat jakaantua moneen työryhmään. Heiltä tulee yksi yhteisesitys. Tarvitaan valtavat kyvyt sovittaa heidän työnsä yhteen.  Tulos on varmasti mielenkiintoinen. Erilaisia työryhmiä, erilaisia asenteita, mutta ilmapiiri joka projektiluokassa on melko sama. Siellä luodaan runsaasti ideoita, valmistetaan kertomuksia, suunnitellaan julisteita. Joku piirtää jotakin paperille, joku on jo ATK­luokassa hakemassa tietoa ja kuvia. Luultavasti ensimmäiset tulokset nähdään jo pian!

Anuša Saraniva (Latvia)

Päivä 1.

25. Syyskuuta

Aula A1. Kaikki alkaa tästä.

visited_countries1.php

Mutta ennen kuin luetaan edemmäksi, kannattaa katsoa karttaa. Kolmasosa kartasta on punaista. Se näyttää mistä me olemme kotoisin. Me, ­ maahanmuuttajat, suomen kielen opiskelijat, edustamme 37 maata. Tällä hetkellä olemme kaikki koolla, aikuisopiston aulassa, odottamassa projektin alkua. Noin sata maahanmuuttajaopiskelijaa, 18 suomalaista lukion opiskelijaa. Meillä on tehtävä, joka täytyy tehdä yhdessä, muttei tarkkaa käsitystä siitä, mitä ja miten se tulee tehdä. Onneksi meidän kanssa on kuusi opettajaa, joilla tässä projektissa on ohjaajan,neuvonantajan ja tuomarin rooli. Varmasti projektin aikana heidän apua vaaditaan enemmän kuinvoidaan arvata etukäteen.Nyt palaveri alkaa. Projektin ohjaajat avaavat esiripun. Heidän lyhyessä esityksessään  nähdään mm. viime vuoden projektin opiskelijoiden iloisia kasvoja. Tämä antaa hieman luottamusta, että projektin onnistuminen ei ole mahdotonta, ja hyvällä onnella myös me olemme samassa pisteessä parinviikon jälkeen.

Ensimmäinen tehtävä on jo valmis ­ opiskelijat ovat jakaantuneet ryhmiin. Seuraa lyhyt tutustuminen ryhmissä. Toivottavasti me muistamme vielä ensi viikollakion kuka on missäkin ryhmässä ja mistä maassa he ovat. Viikonlopun jälkeen on ensimmäinen projektityötunti.

Anuša Saraniva (Latvia)

Kulttuurit kotona 2014

Hei!

Tämä blogi kertoo Kulttuurit Kotona 2014-tapahtuman suunnittelusta ja järjestelystä päivä päivältä. Mukana kirjoittamassa on kolme Cygnaeus-lukion opiskelijaa ja kolme maahanmuuttajaa Jyväskylän Aikuisopistolta.

Projektin tarkoituksena on oppia muiden maiden kulttuureista, sekä kielistä ja tavoista. Maahanmuuttajat, melkein 40 maasta, valmistelevat esitelmän omasta maastaan meidän lukiolaisten avustuksella. Projekti huipentuu Kulttuurit kotona- tapahtumaan, joka järjestetään 24.10 Aikuisopistolla.

Tervetuloa lukemaan blogiamme!