Vaatetin-blogin sisällön suunnittelua

Sosiaalisen median testailun aloitin jo vuonna 2009, joten blogien ja Facebookin sekä tablettien käyttö oppimisen tukena olivat jo tuttua tavaraa. Kiltaresurssi tuntui aluksi melko runsaalta, mutta kovin nopeasti se näytti hupenevan hius-, kauneus- ja vaatetusalan opettajien tukemiseen, Vaatetin-blogin (http://blogit.jao.fi/vaatetin/) sisällön muokkaamiseen, joista muodostui henkilökohtaiset pääkehittämiskohteeni.

Vaatetin-blogi luotiin keväällä 2014, mutta sen rakenteen pohtiminen jäi silloin kesken. Ideana oli tuottaa oppilaitoksen hallinnoimaan WordPressiin blogialusta, jonne kootaan vaatetusalan opiskeluun liittyvää aineistoa. Syksyn aikana vaatetusompelijoille ja vaattureille luotiin omat sivut.

Samoin omat sivut saivat oppilaiden oppimisblogit, työssäoppimispaikat, alan kirjallisuus, lisätarvikkeiden hankintapaikat, skills-toiminta ja yrittäjyys. Kaikille vaatetusalan opettajille luotiin käyttö- ja sisällöntuottamisoikeudet Vaatettimeen.

lv2

 

——————————————————–

Ohjaan toisen vuoden peruskoulupohjaista ryhmää, jonka oppisisältöjä päätin ladata ja koostaa jaksoittain blogiin (http://blogit.jao.fi/vaatetin/vaatetusompelija-pk/2-vuosi/).

Opiskeluvuoden pääasiallinen sisältö on tuotettu pää- ja alasivuille. Pääsivuille on koottu virallisia suunnitelmia, ja jaksojen alasivuille oppisisältöjen teemoja ja sisältöjä, tavoitteita ja arviointiin liittyvää aineistoa sekä viikoittainen lukujärjestys. Molempia sivutasoja höystävät teemaan soveltuvat valokuvat.

Pääsivun sisältö:

 • Jyväskylän ammattiopiston lukuvuoden loma- ja työpäiväsuunnitelma
 • Opintovuoden toteutussuunnitelma
 • Lukuvuoden jaksotus
 •  Henkilökohtainen oppimissuunnitelmapohja (HOPS)
 •  Lukuvuotta kuvaava valokuva

Alasivujen sisältö:

 • Jakson teemakuva
 • Jakson teemat
 • Viikon oppisisällöt
 • Lukujärjestys viikoittain
 • Oppimistehtävät
 • Etätehtävät
 • Lähteet

——————————————————-

————————————————————

Pää- ja alatasojen sivut linkitettiin toisiinsa niin, että valikkorakenne oli mahdollisimman selkeä ja helposti luettavissa myös mobiililaitteilla. Useat tiedostot tallennettiin pdf-muotoon, ja osaa rajattiin leikkaustyökalulla, joka nopeutti tiedostojen käsittelyä ja tallentamista. Lähes kaikille Vaatettimen sivuille on tuotettu jonkin verran sisältöjä.

Vastaavat blogisivut luotiin vaatetusalan lisäksi hius- ja kauneusalan opettajille. Mielenkiinnolla odotan, miten muiden alojen opettajat hyödyntävät valmista blogipohjaa, sillä yksi kiltamallin ydinideologioista on oppiaineiston vapaa jakaminen. Mitenkähän tässä mahtaa käydä: jaetaanko kiltakokeilujen aikana tuotettu aineistot ja ideat vai jäävätkö ne edelleen opettajien omiin ”komeroihin”?

Sirpa Vauhkala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *