Seminaari Jasperissa Kirjoittanut Kaisa, opettaja

Sunnuntaista tiistaihin olimme isolla porukalla Jasperissa, Kalliovuorten kupeessa. Maria on tästä reissusta  jo kirjoittanut oman juttunsa.

Emme oikein tienneet, mitä meillä on edessä. Meiltä oli pyydetty pieni esitys Suomesta ja meidän koulujärjestelmästä.  Mutta kenelle, sitäkään me emme etukäteen tienneet.

Jasperissa oli ehkä parikymmentä opettajaa kuudesta Edmontonin high schoolista sekä nelisenkymmentä opiskelijaa. Lisäksi olimme me suomalaiset. Seminaarin aikana meille selvisi, että he olivat pitäneet jo yhden vastaavan seminaarin marraskuussa ja tämä oli sille jatkoa. Jokaisen koulun oli pitänyt miettiä, miten koulusta tulisi parempi paikka kaikille. Equity (oikeudenmukaisuus) oli sana, joka toistui koko ajan. Opiskelijat miettivät oman koulunsa ryhmissä haastetta, johon he hakivat ratkaisua mm. tekemällä pienen selvityksen ko. asiasta. Action – research toistui myös jatkuvasti. He tulevat Suomeen hakemaan asiaan uusia näkökulmia. Tällainen haaste oli jollakin koululla esim. se, miten saadaan koulussa kaikkien osaaminen tai kehittyminen näkyviin, eikä vain menestyneiden urheilijoiden. Urheilu on kanadalaisissa kouluissa isossa roolissa ja koulun käytävillä näimmekin paljon palkintoja yms.

Meille eikä meidän opiskelijoilla ollut kovin paljoa annettavaa tähän seminaariin. Osallistuimme toki aktiivisesti keskusteluun, mutta työskentely oli varsin koulukohtaista.

Mutta saimme kuitenkin ideoita ihan arkiseen opetustyöhön:

  • Järjestä ryhmä lempivärin mukaan
  • Mikä olisit mieluiten?Meri, taivas, vuori? Etsi samaa mieltä olevat, tee ryhmä, miksi valitsit esim. meren?
  • Etsi pari, jota et tunne. Mikä asia teillä on samanlaista, mikä erilaista?
  • Tee ryhmä, noin 10 henkeä, ryhmälle villalankakerä. Ensimmäinen pitää kunnolla villalangan päästä kiinni. Hän sanoo asian, jossa on hyvä ja toisen, jossa ei ole niin hyvä. Se, joka puolestaan on hyvä tässä toisen ”huonossa” asiassa, huutaa ja saa sitten villalankakerän itselleen.  Hän siis jatkaa sanomalla vahvuutensa ja heikkoutensa ja heittää kerän taas jollekin. Langan alku jää ensimmäiselle ja lopuksi tästä tulee hieno villalankaseitti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *