Koulupäivä Jasper Place High Schoolissa Kirjoittanut Kaisa, opettaja

Keskiviikon vietimme isossa lähes 2500 opiskelijan ja noin 150 opettajan koulussa. Lisäksi koulussa työskentelee muita eri alojen ammattilaisia, mm. Julie, joka auttaa opettajia löytämään yhteistyökumppaneita koulun ulkopuolelta. Koulu ei tiloiltaan tuntunut valtavan suurelta, paljon käytäviä, ainakin kaksi isoa likuntasalia.

Päivä oli teemapäivä kaikille: ALO eli alternative learning opportunities. Opiskelijoiden piti valita neljä erilaista oppituntia, joita opettajat heille tarjosivat. Pajoja oli matematiikan tukiopetuksesta kahvin tekemiseen baristan tavoin, kaikkea mahdollista. Me osallistuimme aluksi Pow wow ja round  dance tapahtumaan. Se olikin uskomaton juttu! Salissa oli koulun omia opiskelijoita, alakoululaisia, vanhempia, juuri maahan tulleita pakolaisia vastaanottokeskuksesta jne. Ideana oli kunnioittaa alkuperäisväestöä (first nations) tanssin ja musiikin voimin. Kuulimme hienoja rumpu- ja lauluesityksiä sekä oppilaiden että vieraiden voimin. Myös puvut olivat tosi hienoja. Useita kertoja me kaikki kokoonnuimme piiritanssiin rumpujen säestyksellä. Kunnioittava suhtautuminen eri kulttuureihin oli suorastaan mykistävää.

Vierailimme myös opettajaopiskelijoiden pitämässä yliopistopajassa. Se vastasi meidän opotunteja. Sieltä yksi idea käyttöön: Snow ball fight. Siinä jokaiselle jaetaan tyhjä paperi. Kirjoita siihen yksi kysymys, johon haluat tällä tunnilla saada vastauksen. Rutista paperi palloksi ja open merkistä heitä se jollekin. Kirjoita saamaasi paperiin uusi kysymys, rutista jne. Lopuksi ota pari ja käykää kysymykset läpi. Kirjoittakaa kiinnostavimmat kysymykset taululle ja siitä lähtee vastausten läpikäyminen. Toimii!

Kävimme myös Global cafeessa, Access centerissä (vähän kuten opokeskus),  käsityöluokassa, puutyöpajassa, keskustelemassa maahanmuuttajataustaisten opettajan kanssa yms.

Tässä koulussa opiskeltiin 5 kuukauden jaksoissa 80 min/kurssi joka päivä  klo 9-15.20, hyppytunteja saattoi olla. High School aikana tehdään 100 credittiä (opintopistettä?), joista 76 on määrätty tiettyihin perusaineisiin. Loput saa valita, esim. ammatilliseen suuntautumiseen. Niinpä koulussa oli esimerkisi kampaamolinja.

Kouluarvosanoilla haetaan suoraan yliopistoihin. Arvosana määräytyy 70% kouluarvosanoista, loput provinssin  (=Alberta) tason mukaan tietyillä kokeilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *