Koulupäivä Central High´ssa Kirjoittanut Kaisa, opettaja

Torstain vietimme aivan ydinkeskustassa olevassa Central High´ssa. Tämä koulu oli erittäin mielenkiintoinen. Se on tarkoitettu niille, jotka eivät ole saaneet high schoolista päättötodistusta, niille jotka haluavat korottaa arvosanojaan yliopistohakua varten sekä niille, jotka eivät tiedä, mitä tekisivät. Eli koulu vastaa vähän meidän Valmaa ja aikuislukiota. Opiskelijoita siellä oli noin 3000, mutta vain 60 opettajaa. Keskeistä on tukea jokaisen opiskelijan oppimista. Rehtori korosti vahvasti, että ei ole epäonnistumisia vaan erilaisia reittejä. Opetus pyörii koko ajan ja nuori voi olla siellä vaikka vaan yhden kurssin tai useamman vuoden. Aloituspäivän pitää olla ennen 20 v. syntymäpäivää. Opiskelijat eivät maksa tästä mitään.

Näimme esimerkiksi matematiikan arvosanaa korottavan ryhmän, jossa oli 80 opiskelijaa ja 2 opettajaa. Ajatus oli tarjota myös kokemus tulevista yliopisto-opinnoista. Tämä toimi kaikien mielestä hyvin. Toisaalla näimme businessryhmän, joka suoritti jo Central High´ssa yliopiston kurssia samalla kun vahvisti valmiuksiaan hakeutua alalle. Monessa luokassa oli myös maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ryhmiä vahvistamassa mm. englanninkielen osaamistaan.

Erittäin mielenkiintoista oli nähdä tämän koulun ammatilliset polut. Esim. rakentamiseen liittyvä ryhmä oli saanut rehtorin Suomen vierailun tuliaisena oppia meidän ammatillisesta koulutuksesta. Sen sijaan, että he olisivat rakentaneet pienoismalleja (kuten maassa oli tapana), he tekivät koulurakennuksen kellariin oman oppimistilansa aivan alusta alkaen. Nämä nuoret miehet olivat valtavan ylpeitä kädenjäljestään ja kertoivat, kuinka tämä projekti oli pelastanut heidät ”kunnolliseen elämään”. Koulun sosiaalityöntekijä oli ollut aivan avainasemassa tämän projektin toteuttamisessa.

Pari muuta huomiota tästä koulusta:

  • Koulussa oli joka päivä klo 9-14 eläkkeellä olevia opettajia antamassa tukiopetusta, korvausta vastaan luonnollisesti.
  • Koulun kirjasto/työskentelytilassa oli paljon opiskelijoita tekemässä tehtäviä. Joillakin heistä oli pöydällä esim. kyltti Biology sen merkiksi, että ko. opiskelija oli valmis auttamaan muita opiskelijoita biologian tehtävissä
  • Koulussa oli Career Center. Sinne oli koottu opot, terveydenhoitaja, kuraattori, opintosihteeri yms., jotka auttavat opiskelijaa esim. yliopistostipendin hakemisessa
  • Työrauha tunneilla oli hyvä, kukaan ei räplännyt kännykkää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *