Kotona taas

Münchenistä on nyt palattu kotiin ja kaikki meni hienosti. Reissusta jäi käteen paljon uusia kavereita musiikkialalta, lisämotivaatiota harjoitteluun hyvistä yksityistunneista sekä kuusi loistavaa jamisessiota joissa soitimme. Se on mielestämme aika hyvä määrä kahteen viikkoon. 8.12 meillä oli koulun sessiossa Pasinger Fabrik-ravintolassa lyhyt avauskeikka. Saimme bändiin mukaan uskomattoman taitavan ja lahjakkaan saksofonistin Alexander Von Hagken joka myös opettaa koululla. Avauksessa soitimme mm perinteisempänä swinginä Out of nowheren. Invitationissa menimme utuisempaan ECM-tyyliseen tunnelmointiin ja myös klassikko bossa-nova How Insensitive kuultiin. Illan aikana niin oppilaat kuin opettajatkin osallistuivat soitteluun ja yleisöä oli paljon paikalla. Päätimme session avausbändillä klassikoilla Body and soul ja I got rhythm. Vaihdosta jäi kaikin puolin hyvät fiilikset ja hienoja muistoja. Toivottavasti saamme taas pian vastavuoroisesti lahjakkaita muusikoita vierailemaan Jyväskylään!

Tiedosto_000-4

Tiedosto_001-3

Unterfahrt
Unterfahrt
Vogler bar
Vogler bar
Reeniluokka
Reeniluokka
Pasinger-Fabrik ennen koulun sessiota
Pasinger-Fabrik ennen koulun sessiota
Takaisin kotiin
Takaisin kotiin

 

Koulurutiinia ja vierailu yliopistolla

Kouluviikko alkoi klo 10 tuntien sopimisella. Osallistuimme perkurssiopajaan, rytmidiktaattikokeeseen, studioteknologiaan ja kuoroon. Erään opiskelijan kanssa juteltuamme saimme vihjeen että musiikin yliopistolla keskustassa olisi tänään jazz jamisessio ja olisimme tervetulleita mukaan. Illalla siis matkasimme S-bahnilla central platzille josta kävelimme kampukselle. Tilaisuus järjestettiin rakennuksen juhlasalissa. Jamit avasi opiskelijoiden pianotrio joka soitti omia sävellyksiä mutta myös mm. Aaron Parksin tuotantoa kuultiin. Jamit sujuivat hyvin ja illan aikana tuli soitettua laaja kattaus eri standardeja.

Opiskelijoiden taukohuone
Opiskelijoiden taukohuone
Franz-David näyttää mallia harmoniaopin tunnilla
Franz-David näyttää mallia harmoniaopin tunnilla
Yliopistolla ennen jamisessiota
Yliopistolla ennen jamisessiota

Tiedosto_000-3

Viikonloppu

Perjantain koulupäivä oli vähän lyhyempi mutta täynnä painavaa asiaa. Musiikkitiedon tunneilla käytiin läpi klassista musiikkia sekä jazz musiikkia. Lisäksi osallistuimme solfatunneille ja kuoroon. Iltapäivästä koulukaverimme päätti lähteä ”matkaoppaaksi” ja suuntasimme Münchenin keskustaan S-bahnilla. Kävimme musiikkiliikkeessä hankkimassa tarpeellista varustusta kuten plugipiuhat jotka olivat unohtuneet Suomeen. Myös joulutorilla kiersimme ja katsoimme nähtävyyksiä. Lauantai meni samoissa merkeissä tutustuen keskustaan. Sunnuntaina Ünterfahrt nimisellä jazzklubilla oli jamit. Paikka on yksi Saksan tärkeimmistä jazzklubeista ja melkein joka sunnuntai siellä järjestetään kovatasoiset jamit. Koulustamme soitantaan osallistui meidän lisäksi kontrabasisti Johannes ja myöhemmin myös laulaja Klara. Tunnelma oli hieno, kaikki lavalle astuvat soittajat esiteltiin ja kuuntelevaa yleisöä oli paljon. Soitto sujui kaikilla hyvin ja oli hieno kokemus soittaa täysiveristen ammattilaisten kanssa. Tämä jamisessio olikin meille yksi matkan kohokohdista.

 

Münchenin keskustaa
Münchenin keskustaa

Keskustan itäpuolella
Keskustan itäpuolella
Klubin edustalla
Klubin edustalla
Jamit käynnissä
Jamit käynnissä

Workshoppeja ja jamit

Koulussa on ollut pitkiä päiviä ja olemme osallistuneet monille eri tunneille. Olemme olleet bändiworkshopeissa joista kaksi on keskittynyt jazziin ja yksi on enemmän pop/rock painotteinen. Lisäksi on ollut kuorolaulua sekä lauluimpro johon myös soittajat osallistuvat omalla äänellään. Päivät ovat ”koulumaisempia” ja raskaita. Esim keskiviikkona olimme koulussa klo 11-20. Kyselimme oppilailta heidän omasta harjoittelusta ja kävi ilmi ettei sille jää niin paljoa aikaa/energiaa pitkien päivien päätteeksi. Lisäksi päiväsaikaan koulusta on vaikeaa löytää reeniluokkaa omaan harjoitteluun. Workshopeissa vallitsee kuitenkin hyvä henki ja meidät on otettu hyvin mukaan musisointiin. Tänään illasta myös jamittelimme jazz-standardeja muutaman oppilaan kanssa päivän päätteeksi.

Tiedosto_000-2
Neue Jazzschool
Tiedosto_000-1
Bändiluokka
Tiedosto_001
Pasing

 

Ensimmäinen päivä

Matka alkoi klo 02:00 Jyväskylän matkakeskukselta. Helsinki-Vantaan terminaalissa olimme kello 5:30 ja pienen odottelun jälkeen lento lähti klo 8. Perillä Münchenissä matkasimme tunnin S-bahnilla että pääsimme lentoasemalta lähelle Neue Jazzschoolia joka sijaitsi kaupungin länsipuolella. Ensimmäinen päivä alkoi heti koulunkäynnillä. Meillä oli teoriatunti, säveltapailu ja musiikin tuottamiseen keskittyvä tunti. Paikasta jäi hyvä ensivaikutelma ja oppilaat olivat mukavia ja taitavia muusikoita.

IMG_8815
Pian perillä
Tiedosto_000
Junamatka

 

Tiedosto_001

Tiedosto_002
Teoriatunti