Haluan bloggaajaksi

Blogien tarkoitus

Gradia-blogeissa julkaistavat kirjoitukset ovat julkisia ja rakentavat osaltaan Gradia-yhteisön tunnettuutta. Kirjoittaessa on hyvä muistaa, että sisällön tulee olla asiallista. Sopivia kirjoitustyylejä voi olla monia asiatyylistä rennompaan ilmaisuun. Esitäthän asiasi selkeästi ja ymmärrettävästi niin, että se avautuu myös oppilaitosmaailman ulkopuoliselle lukijalle.

Palvelu toimii julkaisualustana opiskelijoiden ja henkilöstön blogeille. Blogien tarkoitus on esitellä ja tehdä tutuksi oppilaitosten toimintaa ja opiskelun arkea eri koulutusaloilla. Gradia-blogit tukevat ja edistävät hyvää opetusta ja oppimista. Blogeja voidaan käyttää opetuskäytössä esimerkiksi opiskeluaikana kertyvän osaamisen dokumentointiin ja oppimisprosessin reflektoinnin työvälineenä.

Blogin aloittaminen

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän blogialusta on tarkoitettu Jyväskylän koulutuskuntayhtymän henkilöstölle ja opiskelijoille henkilökunnan ohjauksessa.  Tilaamalla blogin hyväksyt palvelun käyttösäännöt.

Henkilökuntaan kuuluva voi tilata blogipohjan, ja tilaaminen tapahtuu normaalina it-palvelupyyntönä, joka ohjataan blogipalvelun ylläpitäjille. Katso lisätiedot tilaamisesta tämän ohjeen lopusta. Sovi bloggaamisen aloittamisesta esimiehesi (henkilöstö) / opettajasi (opiskelijat) kanssa.

Blogin nimeäminen

Hyvä nimi erottuu muista blogeista ja sopii blogin aiheeseen. Nimi on tyyliltään blogin tyylin kaltainen eikä se sekoitu muihin olemassa oleviin blogeihin. Nimi voi olla esimerkiksi sana, yhdyssana tai parin sanan mittainen tarina, esimerkiksi Kansainvälisyyskoulusta maailmalle.

Blogisi osoitteeksi tulee blogit.jao.fi/bloginnimi tai sopiva lyhenne blogin nimestä. Osoitteessa ei voi olla isoja kirjaimia, ääkkösiä, välilyöntejä tai erikoismerkkejä. Sanat kirjoitetaan yhteen ilman välimerkkejä. Muista, että osoitteessa oleva bloginnimi on käytössä yhtä kauan kuin blogisi. Nimellä on myös vaikutusta blogisi hakukonelöydettävyyteen.

Nimen lisäksi sinun tulisi miettiä blogillesi lyhyt kuvaus, ns. alaotsikko, joka on pituudeltaan 1-2 lausetta (maks. 100 merkkiä) ja tulee näkyviin blogin nimen alle. Tätä voi jälkeenpäin muuttaa.

Blogin otsakekuvan valitseminen

Blogin tilausvaiheessa blogillesi tulisi valita sitä mahdollisimman hyvin ilmentävä otsakekuva, eli blogisivuston yläosassa näkyvä pääkuva. Lähtökohtaisesti kannattaa käyttää itse otettuja kuvia, tai kuvia joihin sinulla on käyttölupa. Halutessasi voit tutustua myös Creative Commons –lisensointiin (http://creativecommons.fi/).

Blogin muut kuvat, jotka tulevat osaksi sisältöä, lisätään blogipäivityksen yhteydessä.

Blogin lisääminen Gradia blogit –etusivulle

Kaikki blogit ovat julkisia ja löydettävissä hakukoneen avulla. Mikäli haluat blogillesi laajempaa näkyvyyttä, voidaan se lisätä ao blogit-etusivulle (blogit.jao.fi), josta sitä voidaan linkittää eteenpäin ja käyttää ao:n markkinointiviestinnässä (katso lisätiedot käyttösäännöistä).

Gradia blogit –etusivu on näyteikkuna aktiivisesti ja säännöllisesti päivittyville blogeille (suositeltu julkaisutiheys vähintään kerran kuukaudessa). Mikäli blogin julkaisutahti harvenee liiaksi, se voidaan poistaa toistaiseksi etusivun näkymästä. Kun blogi jälleen aktivoituu, voidaan se lisätä takaisin sivulle.

Jos blogisi lisätään Gradia blogit -etusivulle (blogit.jao.fi), blogin otsakekuva valitaan yhdessä kuntayhtymän viestinnän kanssa. Viestintä auttaa myös blogin nimeämisessä ja kuvaustekstin (alaotsikko) laatimisessa. Samalla käydään läpi hyviä käytänteitä blogin päivittämiseen liittyen.

Ota yhteyttä viestintään viestinta@gradia.fi.

Vinkkejä bloggaamisen aloittamiseen

Jos blogit ja bloggaaminen ei ole ennestään tuttua, käy tutustumassa blogeihin ja lukemassa niitä. Jos haluat lisää teoriatietoa bloggaamisesta, tutustu asiaan Opetushallituksen Edu.fi-sivustolla.

Blogien käyttöä aloitettaessa on hyvä luoda selkeä bloggaussuunnitelma. Blogiisi voit kutsua myös muita kirjoittajia, mutta blogin ylläpitäjänä olet vastuussa blogisi sisällöstä.

Blogia tulisi päivittää aktiivisesti ja säännöllisesti. Uutta sisältöä on hyvä luoda blogisuunnitelman mukaisesti tasaisesti.

Lisätietoa blogipalvelusta saat koulutussuunnittelija Hanna Frilanderilta.

Tilauksen teet täyttämällä it-palvelupyynnön:
(kuntayhtymän koneiden työpöydällä pikakuvake ”it-asiat” tai sähköpostilla it-palvelu@jao.fi) tai palveluportaalista osoitteessa: http://palveluportaali.jao.fi
Täydennä palvelupyyntö seuraavasti:

Pyynnön aihe: Blogitilaus
Pyynnön tarkempi kuvaus:
– Blogin nimi
– Blogin osoite: blogit.jao.fi/bloginnimi
– Pääkäyttäjän nimi
– Mahdolliset muut kirjoittajat
– Lyhyt kuvaus blogin aiheesta ja sisällöstä

B_taulu