Péntek

Eli Perjantai. Päivä  alkoi yhteisellä palaverilla Suzanan ja Brigitin kanssa (en tiedä kirjotinko nimet oikein) sovittiin tulevista työpäivistä. Ollaan vielä viikko tuolla  kondiksen puolella ja sit siirrytään leipomon puolelle..jännää..mutta ensiviikolle meitä pyydettiin että jos valmistaisimme suomalaisia konditoria tuotteita heille 3 erillaista. Saadaan yhdessä pähkäillä mitä tehtäs.ensviikolla pitää kuitenki keskiviikkoon mennässä olla raaka-ainetilaukset Brigitillä. Mitäköhän sitä keksis.. Töitäkin löyty tovin seisoskelun jälkeen…Täytettiin taas raejuustohyydykelakkuja suklaatäytteellä ja koristeluna puolikas viinirypäle. Ainiin täällä jokainen kakku/leivospala kiepaistaan tollaseen muoviin..helpompi annostella asiakkaiöle ja tuote pysyy siistin näköisenä.

 

 

 

 

 

 

 

Sitten saatiin taas tehdä 10 tiramisu (ylä vasen kuva),20 sólmei (oikealla kuvassa) ja 5 bersikka jälkkäriä.

 

 

 

 

 

 

 

Sit saatiin valmistaa oreohyydykekakkuja., Tiramisuleivoskakku ja se raejuustohyydykekakkuja.

Oreohyydykekakku

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiramisuleivoskakku

 

 

 

 

 

 

 

Raejuustohyydykekakkuja

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten sain tehdä kirsikkapiikaa. Johon tuli tomusokeria,pähkinärouhetta ja vaniljasokeria, ne sekais keksenään sit pakaste kitsikoita 8kg,sokeria,hyydykejauhetta. Pohjana oli paistettu keksipohja. Keksipohjan päälle pähkinä-sokeriseos joka taputeltiin paikoilleen. Siihen päälle  kirsikka-sokerimassa. Täällä kirsikat sulatetaan kuumassa vedessä kulhossa lavuaarissa. Kaadetaan ylimmääränen vesi pois ja valmista. Tähän operaatioon meni varmaan puol tuntia…mutta toimiihan se noinkin.

Kirsikkapiirakka

 

 

 

 

 

 

 

 

Viimeisenä saatiin taas tehdä pähkinäkakkupohjamassa.

Puoli viisi ja viikonloppu saa alkaa..syömään keskustaan ja sieltä pikku ilta kävely takaa majatalolle..ah nyt saa nukkua..zzzz.

Ps.kuvia ilta kävelyltä…täällä kasvaa ruusuja joka paikassa mut nää ruusut oli kyl jotain uskomatonta..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Silputi silputi

Tänään työpäivä alkoi samaan aikaan, vaikea oli kyllä herätä ja lähteä, kun tietää että kotipuolessa vain käännetään kylkeä ja jatketaan unia. Pakko oli kuitenkin lähteä ja tänne me mentiin

Siinä näkyy ylväänä työpaikkamme kyltti. Ensimmäinen homma olikin meillä leikellä erinlaisia leivosvuokia hieman pienemmiksi, pientä ongelmaa oli siinä kun ei aina aivan ymmärtänyt mitä itse asiassa edes haluttiin. Muutaman jälkiruuan tein siellä myöskin. Aamu siinä menikin jouhevasti, syömään ja takas sitte seisomista harjoittelemaan sitten. Saimme tehdä mansikka kakkuja, aika yksin kertainen oli leikattiin sopivankokoiset kakku pohjat, tehtiin täyte kermavaahdosta, vanukkaasta ja mansikka pastasta väliin, pikkuisen vielä mansikka kastiketta sinne väliin ja se oli siinä. Jatka lukemista Silputi silputi

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Saman toistoa…

Tänään oli ehkä tylsin päivä tähän mennessä…paljon sai seisoskella ja katella kun kello tikittää..täkäläinen työtahti on vähän erilainen kun meillä kotona. Ne sattaa jättää työn kesken ja lähteä johonkin  5-10 minuutiksi..täällä kiirettä ei pidetä. Tauolla ollaa käyty ulkona ja ulos pääsee vain kun vartija tulee avaamaan oven. Hassua..ja mistä tietää et on tauko ulkona, no siitä kun keittiössä ei ole halvatun sieluakaan tai sit ne sanoo: you go aut  Okein mutta päästiin kuitenkin tekemään jotakin.

Tämä sama perinteinen Unkarilainen leivos joka sisältää  kakkupohjaa jossa kaksi erimassaa..väliin tulee:puddingia,kermavaahtoa,keksipastaa ja gelatiinia=liivatetta. Väliin ripotellaan myös persikkakuutiota. Jääkaappiin hyytymään.Täällä pitää myöskin merkitä TARKAAN kuka,mitä ja millon on tehty. Koska täälläkin Fivo periaate toimii valmiissa tuotteissa tarkkojen merkintöjen avulla. Tarkkakoneesta  saa leivoksiin ja kakkuihin valmiit tarrat joihin laitat vain oman nimesi.

Seuraavaksi saatiin tehdä raejuustohyydykekakkuja joissa on tuollainen kolomuotti.  Aloitimme punnaamalla raejuuston ja puggingin pikkumixerin kulhoon. Ne laitettiin lapavatkaimella sekottuun. Sillä välin me punnattiin muut aineet eli sitruunankuori, kermavaahto ja liivate. Sit vaan kaikki sekaisin ja massa öljyttyihin muotteihin. Kakkupohjat päälle, kelmutus ja jääkaappiin. Sit saikin 20min seisoskella ja ihmetellä. Päästiim tekeen taas pursotettavia pikkuleipiä.

Tällä kertaa päästiin myös laittamaan valmiit keksit säilöön. Sit saikim taas ihmetellä… T ja M täytti suklaakakkuja ja viimesex viimesteltiin joku marenkipäälysteinen leivos.

Täällä tänään sateinen päivä ja tuli kiire lähteä töistä (päästiin n. 16.20).Linja-auto tuli 16.35 Novan pysäkille josta oli tarkotus läheä etsimään pyykinpesupaikkaa, linkillä päästiin muutaman korttelin päähän pesulasta. Googlemaps auki ja sitä seuraten löyty oikea paikka. Vettä sato  matkalla kokoajan enemmän ,vähemmän ja taas kaatamalla. Pyykkien pesu kesti n.1h.  ja tietty kun päästiin puhtaiden, kuivien ja ihanan lämpöisten pyykkien kanssa ulos niin vettä tuli taivaalta melkein kaatamalla.  Kun päästiin raitiovaunupysäkille olin ihan läpimärkä.onneksi pyysit oli turvassa sateelta toisin kun minä joka ei ikinä muista ottaa sateenvarjoa mukaansa. Ratikalle mahdollisimman lähelle majataloa mutta matkalla kastuttiin taas. Nälkäisenä ja märkinä luukkuun sisään ja syvä huokaisu… Ihmiset muistakaa sateenvarjo!  sellaista tänään..⛈️☔️

 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Kukkia

Tämä päivä aloitetaan marsipaani ruusuilla. Pikku hiljaa alkaa varmaan nekin jo onnistumaan. 

Siinä Taija ja Carita tekivät ruusuja. Minulla oli suklaa touhuja. Tein hienoja suklaa koristeita värikkäillä kuvioilla. Helppoa sulatettu suklaa kaadetaan valmiiksi kuvioidun vuovin päälle. Leikataan ja jähmetetään ja siinä kauniita kuvioita suklaassa. 

Sain minäkin muutaman ruusun päivän aikana tehä. 

Ruusu armeijamme valmiina lähtöön. Tuli niitä tehtyä sellainen 80 kappaletta. Kuvan tämän paika ’vetopohjasta’, pieniä juttuja tällä ei harrasteta. 

Iltapäivä kului kakuissa. Minulla Oreo, Caritalla pähkinä kakku ja Taija pääsi perinteistä unkarilaisen kakun vaahtokerrost. Joka vuosi täällä järjestetään kakku kilpailu, 25.5 unkarin ensimmäisen kuninkaan syntymäpäivänä. Kakun saa valmistaa vain unkarilaisista raaka-aineista, pääsimme valmistamaa viimevuoden voitaja kakkua. Kakussa oli unkarin lipun värit, vihreää saatiin kurpitsa pastasta, punaista vadelmahillosta ja valkoinen osuus oli kermavaahtoa ja vanukasta. Hyvin mielenkiintoinen kakku.

 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Viikko kolme alkakoon

Maanantai kello soi 07.00..aamupalaa ja vaatteet niskaan.07.56 nokka kohti ekaa bussia,jolla mennään keskustaan ja keskustasta bussi numero 2.  lähtee 8.18 Prima novaan. Jossa ollaan perillä n.8.30. Tänään työpäivä alkoin kananmunia rikkoen. Sitten Kondikseen oli ilmestynyt ruisjauho pusseja,tai jotain ruisjauhoja muistuttavaa jauhoa.. hetki meni puuroriisiä etsiessä mutta sitäkin löytyi jonkinlaista kun taas google ja kääntäjä oli käytössä et ei kun puuron keittoon.Ruokatauon jälkeen saimmekkin alkaa työstää taikinaa.Eka satsi taikinaa meni roskikseen koska todettiin että nämä jauhot ei vehnäjauhoja kaipaa. Taikina kaksi olikin jo parempi ja makukin ehkä vähän muistutti ruistaikinaa.(hyvin vähän)  eikun kaulaamaan.  Sitten etsimme pyöreän muotin jolla paineltiin piirakan aihioita. Mira ja Taija täytti ja rypytti piirakat sillä välin kun minä laitoin muna kiehumaan. Miran ja taijan ympärille kerääntyi uteliaita työkavereita joista yksi uskalsi yrittää rypyttämistä. Oli kuullema hankalaa mars uunille.  Hieman sai  taas uunin kanssan olla hereillä kun se on tehokas peli ettei piirakat pala uuniin.  n. 18min ja piirakat oli valmiita. Voitelu ja hetkeksi liinan alle pehmenemään. Yllätyin itsekkin et hei nehän maistuukin itseasiassa ihan hyviltä. Ja tuntui ne maistuvan kaikille muillekin varsinkin munavoin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

Seuraavaksi sain tehdä sokerittoman,maidottoman ja gluteenittoman kakkupohjan. Aineita en osaa lueteilla kun kananmunan, joku sokerin korvike ja perunajauhot.  Kakku massa tehtiin vakuias+sokerinkorvikevaahto ja keltuis+sokerinnkorvikevaahto nebsekoiteiin keskenään ja sitten massaan lisättiin kaakaojoku+perunajauhot. Massa jaettiin neljään kakku renkaaseeen. Siinäpä se.

 

 

 

 

 

 

 

Vielä kerkesin viimeistellä yhden pellillisen leivoksia metsämarjoilla ja liivatteella.Pikkuhiljaa alkaa jo hahmottaa missä mikäkin on ja mitä ne haluaa että tehdään. Välillä työskentelyä seisauttaa se kielimuuri mutta onneksi melkein aina on  joku jolta voi kysyä miten se nyt meni. Töistä  kohti Argad ostoskeskusta koska taijalla meni aurinkolasit rikki ja ulkona taas +26☀️ niin venyi  taas tämäkin päivä,oltiin täällä majatalolla luukussameme lähempänä seiskaa.. Huomenna Miran vuoro taas kirjotella.moikkis

 

 

 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Jäätelöä lämpöön

Tänään pääsin jälleen tekemään jäätelöä. Ensin kuitenkin tein Caritan kanssa jälkiruokia, tiramisua.  ensin hieman alle laitetaan kermavaahtoa, vanukasta, rommia sekä kahvin ja tiramisun makupastaa. Hieman murustellaan kakkupohjaa siihen ja kostutetaan kahvilla. Hieman vielä samaa mössöä päälle kauniisti pursottaen, kermavaahto pallo, kaakao sirotellen ja yks suklaa papukorista ja se on siinä. Hieman vielä ehdin tasoitellä raejuustokakun alkua. Siihen tuli raejuustoa tietenkin, vanukasta, kermavaahtoa, sitruunankuorta sekä liivatetta. Kaikki sekaisin ja erikoismuotin päälle.  kakkupoja vielä siihen ja kylmään. Hauskan mallinen siitä sitten tulee. Sitten pääsin tekemään monenlaista jäätelöä, en ole aivan varma mitä kaikkea tein kun englannin kielen taito ei ole täällä huipussaan ja myönnän yhen virheen tein kun sekoitin viitoset englanniksi toisiinsa. No homma meni tuplaksi, mutta ei pilalle kuitenkaan mennyt. Vielä teimme uudemman kerran iltapäivällä jälkiruokia ja kuorrutumme keksejä. Siitä pääsimme lähtemään bussille ja tähän pieneen luukkuumme. 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Voihan pulla

  1. Tänään päivä alkoi kysymyksellä haluatteko tehdä jotain suomalaista joten hetken tuumailtuamme päädyttiin siihen että me  tehdään pullaa Unkarilaisille. Hieman oli taas työ löytää oikeat ainekset perus pullataikinaan.. kaikki raaka-aineet löytyikin vaikkakin monen mutkan kautta. Kaardemumman selittäminen oli kyllä hankalinta..oli googlet auki ja vatvotttiin että onko sitä vai ei.. mutta kyllähän sitä löytyi tosin kaupan puolelta ja vasta kun taikina oli jo tehty.
    ei hätää lisättiin kaardemumma kun vaivattiin taikinaa.(en suosittele tätä tapaa toimia). Vaivattiin takina käsin koska kaikkin koneet oli käytössä  ja meillä oli suht pieni taikina. Vourotellen taikinaa pyörittäen alkoi sitkoa moudostua ja taikina oli n.10min vaivaamisen jälkeen valmis. Hiki tuli kun ulkonakin oli +28°C☀️Mira teki korvapuusteja,taija pitkoja ja kranssin ja mä voisilmäpullia. Kohotus oli vaastavaa kun täällä ei ole kohotuskaappia mutta reilu 1h ja pullat oli uunia vaille valmiita. Saatiin sitten huomata että täkäläiset uunit on ärhäköitä ja pullat meinas palaa ja jäädä raaoiksi. Onneks katottiin pelti kerrallaan että ne on kypsiä. Kyllä oli ruokatunnin uteliaita katseita kun pullat alkoi olee valmiita. Rohkeasti yksi kerrallaan jokainen maistoi jokaista pulla laatua. Maistuihan ne pullata tuli heti koti mieleen. Mun leppari on aina voisilmapulla ja monin täälläkin tykkäsi niistä jee..onnistumisia.. vaikkakin meidän omasta mielestä kaikki ei ihan mennyt  niin kuin piti mutta loppu tulos yllätti..

 

 

 

 

 

 

Pullan teon lomassa autettiin Jondan nimistä leipuria tekemään suolasia twistejä. Siinä luultavasti on voitakina jonkä päällä on juustoraastetta,pellavan ja kurpitsansiemeniä.

 

 

 

 

 

 

 

Sitten saimme tehdä porsotettavia pikkuleipiä. Johon tuli margariinia ja tomusokeria jotka vatkattiin vaahdoksi sitten sinne lisättiin kananmunat ja maitoa. Kaikki kerralla, kyllä kokkelin näköistähän siitä tuli mutta ei se mitään kun massaan lisättiin buddigjauhot ja vehnäjauhot niin tuli hyvä massa. Täällä samam laiset pursotus muodot löytyy mutta me tehtiin pikkusia  onko ne nyt ruusukkeita. Kolmannen pellin kohdalla kyllä jo alkoi sormet olla kovilla..massa oli sen varran jäykkää. Näitä keksejä syödään täällä yleensä  kahvin kanssa ja ovat hyviä.

 

 

 

 

 

 

 

Loppu päivästä vähän  löysättii tahtia ja vika tehtävä oli pikkuleipien täyttö ja kuorrutus suklaalla. Kuva ei halua latautua mutta taijan blogissa on sama kuva suklaapäälysteisistä pikkuleivistä. Joissa on sisässä aprikoosihilloa ja suklaaseen tehdään  sama kuvio mikä meidän alluissa on.  Mulava päivä kun oli touhua riittämiin ja ulkona odotti paahtava kuumuus. ☀️Huomennaaas uudet kujeet ja ehkä saadaan tehdä Karjalanpiirakoita.

 

 

 

 

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Suolaisen makeaa

Aamut voivat sitten olla välistä todella. Minulla ei ole vaikeuksia nousta, mutta monilla muilla nähtä västikkin voi olla.

Pääsrtyämme töihin Taija pääsi kuorimaan mielenkiintoisella vekottimella omenoita.  tässä kuoritaan ja viipaloudaa omenaa samalla tahdilla kuin kuoret läks. Sitten suuntaamme huomiomme suolaiseen croisanttiin, vaikka ei ne täällä ole muuta kuin pulla croissareita ja nyt tiedän miks. Taikina on varmasti kylmää kun vesi on jääpaloina sinne laitettu, mutta kauan sitä saakin sitten vaivata ennen kuin ne on sulaneet ja sekoittuneet taikinaan eli sellainen 20min.  Täällä on todella pelottava kaulin kone, jota mestarit ohjaavat jaloilla. Sitten väsäilimme croisantteja ja muotoilimme niitä aivan väärästä suunnasta sekä pizzalta tuoksuvia rullia vuorossa seuraavaksi jälkiruuat. Ensiksi hedelmä salaattia, riisiä, kermavaahtoa ja vanukasta eli kuulostaa hyvältä ja seuraavaksi persikkaa, kermavaahtoa, vanukasra ja suurella todennäköisyydellä se oli mannasuurimoita. 

Paljon sai jälleen seisoskella tyhjän panttina ja viime metreillä saatiin sitten tehdä perinteistä unkarilaista kardinaal leivosta

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Lämmintä ja kylmää

Aamu alkoi lämpimässä auringon paisteessa..hiemat piti kerätä itteänsä sängyn pohjalta ylös..(nukkuminen on kivaa!) Työt aloitettiin taas 09.00, vähän hassu aika mennä töihin mutta näin tällä. Päästiin kolmestaan tekemään kakku pohjia. Taikinaan tuli kananmunia, sokeri, vehjäjauhoja,leivinjauhetta, parannetta ja vettä. Ensin vaahdotetaan munat,vesi ja sokeri+paranne.sit vaahtoon lisätään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Valmis massa joka kauhotaan niille Isoille pellille ja lastaa käyttäen tehdään pellille tasainen levy. Helppoa…No ei todellakaan

Taikinakoneita pikku leipomopuolelta jossa tehään keksejä ja croissantteja

Tässä Kondiksessa on uudet hyvät Italialaiset laitteet joiden käyttö on yhtä helppoa kun Suomessa. Saatiin eka satsi n.60l taikinaa leviteltyä pelleille ja massa 2 laitettiin pyöriin. Minä siirryin Tonyn kanssa tekemään jäätelöä.

Jäätelökoneet
Jäätelömakuja/pastoja

Avasin ainakin 60l  edestä maitopurkkeja. Sit vaan punnailin aines osia eri jäätelöihin. Ei mitään ihmeellistä..paljon on eri makuja täällä..Mun suosikki on mango  kuvia jätskeistä en kerennyt ottelemaan kun oli sormet niin umpi jäässä.

Kondispuoli missä 90% ajasta työskennellään

Loppu päivästä tein toisenlaisia kakkupohjia joihin tuli kananmunan valkuista,sokeria,jauhoja ja pähkinärouhetta. Valkuis-sokeri vaahto ja siihen lisättiin jauhot ja pähkinärouhe.Valmis massa ladotaan leivinpaperin päälle ja niistä.tehään ympyrän muotoosia kakku pohjia. Leivin paperiin piirrettiin lyijykynällä 22cm kakkurenkaan avulla ympyrät joiden sisässä massan pitää pysyä.  Sain kehuja että kuinka hyvä massa tuli..alottelian tuuria täällä keittiöissä on huono ilmanvaihto ja eikä todellakaan oo mitää ilmastointeja..jos on kuuma mennään ulos hetkeksi mutta kun ulkonakin on aina +20 niin eipä auta. Tänään varmaa +26°C et hiki tuli pelkästä ajatuksesta. Kaupan kautta takas luukkuun ja syömistä sit lähettiin  vielä illemmalla miran kanssa iltakävelylle joen rantaa pitkin. Täällä kamalasti pieniä kujia ja katuja.Löysimme ittemme keskustasta jäätelöltä ja sit iltapalalle majataloon,suihkuun ja lopulta nukkumaan. Huomenna taas jaksaa..

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Jäätelöä kukkasin

Jälleen kakkos bussi oli myöhässä ja toivoa ettei myöhästytä, no puoli tuntia oli kuitenkin vielä aikaa ennen työn alkua. Ensin käydään vartian luona ja sitten pimeän parkkihallin läpi.  Vaatteiden vaihto ja töihin. Meidät jaettiin kolmeen työpisteeseen ja pääsin tekemään jäätelöä. Ensin sain kuitenkin tehdä omenaleivosta suklaa kuorrutteella.

Jäätelöä tehtiin varmaan kymmentä erisorttia, menin vain hiemen sekaiain mauissa, kun tuo englanti ei vain täällä niin hyvin suju. Muutamia erikoisuuksia muistaa viinkjäätelöä, aidolla kuivalla valkoviinilla sekä leipäjäätelöä, ei kuulosta hyvältä mutta oli hyvää. Jäätemöiden jälkeen oli vuorossa suklaa koristeita. Ne oli helppoja, elintarviketeollisuuteen suunniteltuja kuvio arkkeja joidrn päälle kaadetiin sulaa suklaata. Helppoja ja kauniita.

Carita pääsi tekemään suolaisa rullua, croisantteja ja suolasia keksejä!?  näin rulllia

Taija ja Carita tekivät loppu metreillä paljon marsipaanista muoteilla kukkia. Taijan koulun tyylillä tehtyjä ruusuja pyydetiin paljon lisää.

Ps. Toivottavasti kuvat onnistu.

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Leipuri-kondiittoriopiskelijoiden kuulumisia opintojen parista. Mukana myös ammatti- ja erikoisammattitukinto-opiskelijoiden taidonnäytteitä.