Kesää kohti herkutellen!

Meillä on pikkuhiljaa siirrytty ”perus” pullan- ja leivän leipomisesta kohti konditoria tuotteita kesän juhlia silmällä pitäen. Viime viikon uutuutena tuli macaronssit, niitä en ollut tehnytkään koskaan! Niissä oli monta tarkkaa vaihetta ja piti olla erityisen tarkkana raaka-aineiden määrien ja lämpötilojen kanssa. Ensikertalaisena onnistuin mielestäni ihan hyvin. Ensimmäisen satsin kuoret värjäsin vaaleansiniksi, mutta massa oli ehkä hiukan liian kovaa. Liekö syynä ollut liian pitkä vaahdotus. Kuoret nousivat kyllä hyvin mutta niihin jäi pursotus kuvio (huiput) näkyviin paiston jälkeen. Toisen satsin värjäsin silver-värillä, eli hopeaa tavoittelin mutta lopputulos oli aivan erilainen. Ei niin miellyttävä kun mielikuvissa, ehkä hieman ”homeen” tai ”suon” värinen, mikä ei siis ollut tarkoitus. Toisen satsin massa kuitenkin onnistui paremmin, se oli löysempää ja massa laskeutui nätisti, eli huiput jäivät pois. Molemmat täytin valkosuklaatäytteellä. Koostumus ja maku oli hyvät!

Tällä viikolla olen päässyt tekemisiin yhden lempi raaka-aineeni kanssa: SUKLAAN!!!! Olen tehnyt ensimmäistä kertaa elämässäni sacherkakkua ja suklaaleivoksia. Molemmat onnistuivat hyvin ja olen tyytyväinen lopputuloksiin.

Paljon tullut taas opittua uutta! Huomenna munkkeja paistamaan ja vappuun valmistautumaan 🙂

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Pääsiäisherkkuja

Tämä viikko alkoi etäpäivällä ja tiistaina oli ympäristötietoa. Loppuviikko hurahti sitten nopeasti työsalissa. Valmistimme mm. bebe- ja aleksanterinleivoksia, juustokakkuja, ruisleipää  ja riisipiirakoita. Lisäksi aloitimme pääsiäiseen valmistautumisen tekemällä baboja, rahkapullaa ja -muffineita, täytekakkuja, pääsiäislimppuja sekä mämmiä. Nyt hyvillä mielin viikonlopun viettoon, paljon oppi uusia asioita ja tulihan sitä napsittua ”makkeeta mahan täyveltä”! 😉

Aleksanterinleivos
Bebe
Juustokakku

Täytekakkuja
Baba

Kiitokset Caritalle kuvista!

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Kevättä kohti!

Tällä viikolla oli suurimmaksi osaksi työsalipäiviä ja monipuolinen viikko olikin. Viikko aloiteltiin kansainvälisin leivonnaisin, valmistimme tuotteet pareittain. Meillä oli eteläinen naapurimaamme, Viro. Valitsimme tuotteiksi Napoleonin tortun ja virolaisen kaalipiirakan eli Kapsapirukas virolaisittain. Kaalipiirakka jakoi hieman mielipiteitä, kuten arvata saattaa, tuoksuhan oli aika kaalimainen eikä ehkä heti ensimmäisenä herättele makunystyröitä tuoksullaan!

Kapsapirukas

 

Keskiviikkona meidän ryhmä valmisti ruisleipää ja reikäleipää, lisäksi ehdimme pareittain vielä tekemään jonkun itse valitseman työn. Me laitoimme tulemaan pullataikinan ja teimme pitkoja. Pääsin myös tekemään ensimmäisen kranssini, ensimmäiseksi ihan käypänen siitä tuli!

Torstaina ja perjantaina vuorossa oli perinne- ja luomuleivontaa. Meillä maakuntana oli Keski-Suomi ja teimme mustikkakukkoa ja ruisrieskoja. Perjantaina ryhmämme valmisti tiikerikakkua, toinen taikina tavan raaka-aineilla ja toiseen käytettiin luomuraaka-aineita. Lisäksi ehdimme valmistaa myös pääsiäiseen sopivia rahkasitruuna-muffinsseja ja piirakoita. Iltapäivällä vielä vertailimme luomu ja tavan tiikerikakkuja, hiemanhan niissä eroja oli ja sai myös huomata, että luomuleivonnassa saa käyttää vähemmän jauhoja, tai muuten valmis tuote on aikalailla kova kuin kivi (kokemusta on). Monipuolinen viikko siis, uutta odotellessa!

Muffinit
Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Työsali kuulumisia!

Tällä viikolla meillä oli 3 työsali päivää. Meidän ryhmä teki maanantaina viinereitä ja täytettiin valmiiksi tiistaille leivospohjat. Tiistaina sitten tehtiin hedelmärivileivokset loppuun ja lisäksi muutama leipä. Perjantai oli kiva päivä, tehtiin pinaatti-feta solttiksia 100kpl tilaukseen ja muutama jäi koululle myyntiin. Oli muuten niiiiin hyviä että! Saatiin Saaran kanssa tehdä myös kala-voileipäkakku. Meidän ryhmä on muutenkin kerennyt ns. pakollisten töitten lisäksi yleensä leipomaan jotain muutakin. Seuraavilla viikoilla päästäänkin kansainvälisyys, perinne ja luomu leivonta hommiin wuhuuuu! 

Jatka lukemista Työsali kuulumisia!

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Lihapiirakoita ja croissanteja

Tällä viikolla ei ollutkaan kuin kaksi työsalipäivää. Yhtenä päivänä kun oli liikekirjeiden opettelua ja sitten kaksi päivää oli etäpäiviä.  Maanantaina päästiin ryhmäni kanssa tekemään ensimmäisen kerran lihapiirakoita.  Kyllä se olikin mielenkiintoista päästä kokeilemaan niitten tekemistä. Niiden valmistuksessa mikään ei varsinaisesti ollut vaikeaa. Ainut pikku juttu mikä ei mennyt ihan nappiin oli se, kun täyte loppui kesken. Mutta eikun vaan tekemään sitten toista täytettä 🙂 Tuli siis lihapiirakoita kahdella erilaisella

Lihapiirakoita paistamassa 🙂

täytteellä. Niiden paistaminen oli vähän ”pelottavaa”, kun pelkäsi että öljy roiskuu päälle. Mutta vammoitta selvittiin 🙂 Lopputulos oli varsin hyvin onnistunut. Croissantit oli myös tosi kiva valmistaa. Yksi moka sattui niiden tekemisessä, kun unohtu välistä yksi lepo kokonaan. Mutta eipä se vaikuttanut mitenkään lopputulokseen, kun hyvän näköisiä niistä tuli. Kerroksetkin erottui kunnolla. Torstai ja perjantai menikin sitten tehtävien kanssa. Ruisleipä tehtävä osoittautui aika hankalaksi ja sen kanssa menikin monta tuntia. Mutta nyt ainakin olen paljon viisaampi ruisleivän suhteen kuin ennen 🙂

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Viikko työsalissa

Hiihtoloma on lomailtu ja arkinen aherrus alkoi taas. Koko viikko työsalissa touhuamista, kivaa!

Maanantaina ja tiistaina meidän ryhmä teki banaanikakkuja ja suklaaleivoksia. Vaikka marsipaanilla kuorruttaminen ja leivosten dippaaminen suklaassa sekä spritsaaminen vähän jännitti, suuremmilta kommelluksilta vältyttiin ja lopputulos onnistunut.

Keskiviikko oli karkkipäivä. Ai että mitä herkkuja työsalissa valmistuikin. Meidän ryhmä teki suklaakonvehteja mangoganachetäytteellä ja mansikkamarmeladeja. Suklaan temperoinnissa sai olla todella tarkka, lämpömittarit olikin ahkerassa käytössä. Marmeladin valmistuksessa myös ainesosien tarkat määrät sekä oikeat lämpötilat olivat avaimet onnistuneeseen lopputulokseen. karkkeja olisi ollut kiva tehdä useampanakin päivänä, kokeilla eri makuja ja tyylejä.

Torstai ja perjantai oli erityisruokavalioiden vuoro. Saimme yksin tai pareittain valmistaa erilaisia suolaisia ja makeita erityisruokavalio leivonnaisia. Mielenkiintoista oli tutustua gluteenittomien, maidottomien ja kananmunattomien tuotteiden leivontaan. Torstaina meillä Jaanan kanssa valmistui gluteenittomat mokkapalat ja yrtti-juustosämpylät. Tänään teimme gluteenitonta pinaatti-fetapiirakkaa sekä daim-brownien.

Viikko oli hyvin antoisa, mielenkiintoinen ja mukava. Paljon tuli uutta oppia sekä kivaa tekemistä! 🙂

Keskiviikon tuotoksia
Gluteenittomat mokkapalat
Gluteenittomat daim-browniet
Pinaatti-fetapiirakat
Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Takaisin kouluun!

Top-jakso kaikilla kunnialla läpi ja uudella innolla ja opeilla takaisin koulunpenkille – tai työsaliin…

Viikko aloitettiin ihan penkeillä istuen, top-jaksoa ja tulevaa läpi käyden. Uudet haasteet odottaa työsalin puolella, kulttuuri ja erityisruokavaliot näkyvät tulevassa jaksossa.

Työsalissa huokuu tekemisen varmuus, top-jakso on tehnyt tehtävänsä. Vaikka kyseessä on muutamia ennen tekemättömiä tuotteita, epäröinti on minimaalista. Banaanikakut, laskiaispullat, kerma(rivi)leivokset, marsipaani koristeet, ruisleivät, kierrewienerit sekä satunnaiset omat työt pikkuleivät, pitkot ja kranssit valmistuvat kuin vanhalta tekijältä.

Viikko kului nopeasti ja ainakin henkilökohtaisesti odotan innolla, että pääsen hiihtoloman jälkeen takaisin oppimisen pariin.

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

runebergintortuista laskiaispulliin

Viimeinen päivä lähenee loppuaan Ruthin leipomolla, ja juurikin valmistui viimeiset juustosämpylät meidän osalta. Ensimmäiset kolme viikkoa tuli tehtyä runebergintorttua, joten nyt on varmasti tortut hallussa. Seuraavaksi oli ystävänpäivämunkit ja nyt vuorossa laskiaispullat. Leipomon koneet ja laitteetkin on tullut tutuksi, vaikka alussa luuli että niitä ei opi käyttämään (syy tähän runebergintortut). Kaiken kaikkiaan harjoittelu sujunut hyvin ja nopeasti. Seuraavaa harjoittelua odotellessa mitä se tuo tullessaan.

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Mummin Pullapuodissa

Huomenna alkaakin sitten jo neljäs, eli toiseksi viimeinen viikko työharjoittelua. Nopeasti on aika mennyt, kivaa on ollut ja paljon paljon uutta oppia tullut.
Ensimmäiset kolme viikkoa olin työharjoittelupaikkani Mummin Pullapuodin (Seppälässä) konditorian puolella. Kakkuja on koristeltu ja täytelty enemmän, kuin koko elämäni aikani. Kumma, että asiat, joita luuli osaavansa tehdä, kermakakut, hyydykekakut, marengit sun muut, ovatkin ihan älyttömän vaativia. Eipä mulle ennen ole tullut mieleen miettiä montako senttiä sitä kermaa on kakun välissä, tai onko pursotetut ruusut justiinsa tietyn kokoisia.
Asioita ja välineitä, kuten palettia ja pursotinpussia on opetettu ihan kädestä pitäen käyttämään oikeaoppisesti, helpottaa muuten työtä kummasti.
Konditorian haasteellisin juttu oli varmaankin 1200 Suomi 100 vuotta leivoksen valmistaminen, ja pakkaaminen lähtökuntoon, taholle, joka ne tilasi.
Vain maanantai aamut tuntuvat enää tikkuisilta herätyksen suhteen, muutoin olen sitä mieltä, että 6-13.30 on oikein passeli työaika.
Kondiksesta siirryin sitten leipomon puolelle. Huhhuh, selkä huutaa hoosiannaa. En pystyisi vakituiseen työskentelemään leipomon puolella. Liekö syynä väärät asennot, vai oikeasti työ, mutta pelkät taikinat ovat kyllä jo niin painavia, että aika irvistellen niitä saan kulhoista pöydälle nostella.
Leipomon puolen konkari leipuri on erinomainen opettaja, suosittelen ehdottomasti kenelle tahansa tätä paikkaa, kaikkea saat ja joudutkin tekemään, ja tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.
Minä, joka olen inhonnut pullan leipomista ylikaiken, leivoin pullaa jopa nyt viikonloppuna kotona. Kun saa hyvät ohjeet, sehän onkin ihan helppoa.
Vaikka olenkin viihtynyt ihan älyttömän hyvin harjoittelupaikassani, on minulle myös käynyt päivä päivältä selkeämmäksi, että tuskin tulen koskaan varsinaiseen leipomoon hakemaan töihin. Minulta ei löydy niin paljon kädentaitoja, ja olen järkyttävän hidas, pärjätäkseni tässä työssä. Uskon kuitenkin saavani paljon arvokasta oppia ja tietoja, ajatellen sitä, mihin haluan jatkossa työllistyä.
Huomenna jatkan vielä rieskan teon harjoittelua, pari päivää armonaikaa ennen koetusta, näyttöä. Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille.

Jaa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Leipuri-kondiittoriopiskelijoiden kuulumisia opintojen parista. Mukana myös ammatti- ja erikoisammattitukinto-opiskelijoiden taidonnäytteitä.