Opsit päivitykseen

Tuleva tutkintojen uudistus vaatii meillä jälleen opetussuunnitelmien päivitystä.

Jos säädösmuutokset tulevat voimaan 2014, joudutaan opetussuunnitelman yhteisen osan päivitys aloittamaan ennakoivasti ja yhtäaikaisesti tutkintokohtaisten opetussuunnitelmien muokkauksen kanssa. Lisäksi ennen lukuvuoden 2014-2015 alkamista tulee huolehtia ajantasaisen tiedotusmateriaalin  valmistelusta opiskelijoille, henkilöstölle, työelämälle sekä koko oppilaitosjohdolle.

Opetussuunnitelmatyö on käynnistynyt yksiköissä ja koulutusaloilla oman tutkintokohtaisen opetussuunnitelman tarkastelulla. Koska tutkintouudistuksen tässä vaiheessa ei tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksiin eikä arviointiin tule muutoksia ovat tarkastelun kohteena opetussuunnitelman osana olevat opetuksen toteutussuunnitelmat. Mahdollistaako opetussuunnitelma opiskelijan joustavan etenemisen tutkinnon osa kerrallaan? Onko yksilöllinen oppimisympäristöjä ja tutkinnon osia koskeva valinnaisuus opiskelijalle oikeasti toteutussuunnitelman puitteissa mahdollinen?

Opetussuunnitelmien päivittäminen on lähinnä rakenteellinen muutos. Se yksinään ei muuta toimintatapoja. Aika paljon nyt vaaditaan myös vanhasta pois oppimista, yhteistä kehittämistä ja keskeneräisyyden hyväksymistä.

Opetushallituksen ylläpitämältä Ammattipeda sivustolta löytyy runsaasti aiheeseen liittyvää materiaalia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *