Oman elämän materiaali

VARMA KONSTI

Aloita teksti sanalla ”muistan”. Huomaa, että 2 sekuntia sitten tapahtuneet asiatkin ovat muistoja. Kirjoita vapaasti 3-5 minuuttia. Vaihda sitten sanaan ”tiedän”. Taas sama aika. Sitten ”en tiedä”. Voit käyttää myös sanoja ”tahdon”, ”en tahdo”, ”tunnen”, ”uskon”, ”näen”.

Päämäärä: Päästä tekstin alkuun. Jokin ikään kuin ohjaa kirjoittamista.

 

”ANDERSSON PITÄÄ PIRUNMOISTA METELIÄ”

Tutustu Claes Anderssonin runoon ”Andersson pitää pirunmoista meteliä” (1984). Anderssonin runon kaavaa seuraten kirjoita itsestäsi ja omalla nimelläsi vastaava runo käyttäen niitä kommentteja mitä olet kuullut koulukavereilta, työkavereilta, ystäviltä, vanhemmilta, opettajilta, jne.

Päämäärä: Tavallaan voi vetää kaaren omasta elämästään ja saada siitä materiaalia.

 

LAPSUUDESTA KÄSIN

Useimmilla on muistoja lapsesta, josta ei pitänyt itse lapsena ollessaan. Koetetaan palauttaa mieliin, joku tällainen kokemus. (Usein ne ovat niin voimakkaita, että muistaminen on varsin helppoa.) Kirjoitetaan ylös kaikki yksityiskohdat, joita voidaan tästä henkilöstä muistaa. Miltä hän näytti? Miten hän puhui? Oliko suhteesi häneen läheinen vai kaukainen?

Seuraavaksi, jos et ei ole nähnyt ko. henkilöä ainakaan kymmeneen vuoteen, kuvittele, mitä henkilö tekee nyt, missä hän asuu jne. On tärkeää olla yksityiskohtainen. Jos henkilö on yhä edelleen tuttu, voit miettiä, mitä ko. henkilö tekee tulevaisuudessa.

Päämäärä: Ymmärtää, miten menneisyyden materiaalia voi käyttää. Yleensä lapsuuden tapahtumat (varsinkin negatiiviset) ovat erittäin voimakkaita ja soveltuvat hyvin kirjoitusmateriaaliksi.

MINÄ MUISTAN

Yritä mennä niin kauas taaksepäin kuin se on mahdollista. Muistele ensin suljetuin silmin ja kirjoita, mitä muistat. Muistot voivat olla jotain yksityiskohtia, kuten vaatteita tai esineitä tai joitain tapahtumia. Teksti tuotetaan preesensissä ja sellaisena niin kuin pieni lapsi näkisi sen.

Päämäärä: Mahdollisimman varhaiset muistikuvat.

 

MINÄ OLEN

Kirjoitetaan tekstiä omasta itsestä aloituksena sanat MINÄ OLEN… Lopputulos voi olla proosaa tai lyriikkaa tyyliin ”Minä olen mänty” – kunhan se vain on jotakin omalle itselle ominaista ja rehellistä.

 

OMA UNI

Tutustu proosarunoihin. Muistele viimeksi näkemääsi unta ja kirjoita se ylös. Muokkaa kirjoituksesi proosarunoksi.

Päämäärä: Oman unen käyttäminen tekstinsä materiaalina.

Proosaruno on asemoitu kuten proosa. Proosarunoa ei ole jaettu runon säkeisiin.

Proosarunoja:

proosaruno1proosaruno2

proosaruno3