Pääsiäisen jorinoita, päivä 1

Nyt laahaa vähän perässä mutta on ollut ihan hirveä kiire… Nyt kuitenkin koitetaan ryhdistäytyä. Pääsiäistä vietimme Prahassa, tässä nyt on vähän sekalaisesti muisteloa tuolta mahtavalta reissulta! Torstaiaamuna lähdettiin Dashan, Veronikan ja hänen kaverinsa Lauran kanssa aamujunalla kohti Tsekkiä ja siellä sitten seikkailtiin lauantaihin saakka.

Ensimmäinen oikea kohteemme Prahassa oli suklaamuseo! Kuvitelmiin vähden hienoinen pettymys, mutta kyllä siinä tuli suklaan historia selville. Vielä paremmin olisi tullut, jos olisi jaksanut lukea kaikki englanninkieliset opastaulut, mutta ne tuli lähinnä vilkuiltua läpi. Täällä harmitti, kun en ollut ladannut suomi-englanti käännöspakettia, koska etenkin suklaan valmistuksesta 1800-luvulla kertovassa tekstissä oli olennaisia sanoja, joita ei ymmärtänyt. Ihan hyvin pääsin kuitenkin kärryille, vaikka ruoanlaittosanastoni onkin aika vajavainen.

Näillä sitä suklaata (tai siis kaakaopapuja) poimitaan ja kuljetellaan
Näillä sitä suklaata (tai siis kaakaopapuja) poimitaan ja kuljetellaan

Museokierrokseen kuului myös suklaantekonäytös, jossa aivan silmiemme edessä tehtiin konvehteja. Ensin meille esiteltiin eri suklaiden (maito-, valko- ja tumma-) raaka-aineet ja sitten (sori, tässä pientä arvailua) temperoidusta tummasta suklaasta tehtiin ”kuoret” konvehdille. Juokseva suklaa valutettiin muotteihin, muotti käännettiin ylösalaisin jolloin ”ylimääräinen” valui pois ja sitten vain jääkaappiin.

Suklaantekoa nukeilla demonstroituna
Suklaantekijät työssään

Jääkaapissa oli odottamassa samanlainen setti kuoria, joten heti perään nähtiin myös täyttäminen. Täyte vain pursotettiin näihin ”kuoriin”, tasoitettiin ja taas jääkaappiin. Vastaava setti odotti taas ja loppusilauksena sulaa sulkaata valutettiin vielä kerran konvehtien kanneksi, kaavittiin ylimääräinen pois ja uskokaa tai älkää, taas jääkaappiin. Valmiiti konvehdit lyötiin irti muotista ja saimme heti maistaa suklaata, hyvää se oli vaikka vähön turhan kylmää. Kun jokainen vaihe oli jääkaapissa odottamassa, ei prosessi vienyt varmaan kymmentäkään minuuttia selostuksineen päivineen. Ihan pikkuhomma kun sen osaa.

Belgialaisia suklaanappeja
Belgialaisia suklaanappeja

Esityksen jälkeen minä, Veronika ja Laura teimme tryffeleitä. Se maksoi erikseen, joskaan ei paljoa. Täytteet oli meille tehty valmiiksi, me vain dippasimme ne valko- tai maitosulkaaseen ja pyörittelimme kuorrutteessa. Valittavana oli kaakaojauhetta, mantelia, pähkinää ja suklaanonparelleja. Sitten tryffelit menivät jääkaappiin.

Kaakaojauheella, kookoksella, pähkinällä, suklaanonparellilla... Valinnanvaraalöytyy ja itsetehty on aina hyvää
Tryffeleitä, por favor. Valinnanvaraa löytyy ja itsetehty on aina hyvää.

Museossa sai syödä niin paljon suklaata kuin halusi. Jo heti lipun oston jälkeen sai mukaansa kaksi tryffeliä aivan ihanalta lipunmyyjältä. En tiedä mikä se tarkalleen ottaen oli, mutta jo se, että sanoo ”honey”, on suomalaiselle outoa. Jokin muukin hänen persoonassaan ja olemuksessaan kyllä ihastutti. Itse museossa tarjolla oli sekä belgialaista suklaata kaikissa muodoissa että kahta eksoottisempaa tummaa suklaata, joista suosikkini oli ehdottomasti belgialainen valkosuklaa. Ei se kuitenkaan suomalaista voittanut (joskin mahdetaanko ilmaiseksi tarjotakaan parasta). Ihme kyllä en jaksanut syödä paljoa, vaikken ollut koko päivänä syönyt juuri mitään.

Pääsiöispuu Prahan torilla
Pääsiöispuu Prahan torilla

Museon jälkeen menimme torille syömään. Otin pelkkää kinkkua, joka oli vartaassa pyörimässä tulen yllä. Minun makuuni se oli kuitenkin liian suolaista eikä niin ”lihaisaa” kuin vaikkapa se joulukinkku, johon olen tottunut. Menimme vielä kauppakeskukseen shoppailemaan ja löysin itselleni pari kivaa paitaa. Sitä ei yleensä tapahdu.

Lihanleikkaaja työssään
Lihanleikkaaja työssään
Päivän ainoa ateria
Päivän ainoa ateria

Ensimmäinen päivä imi kyllä mehut, mutta kivaa oli.

 

Tekijä: Terhi Nurminen

Olen lukion ykkösellä Schildtin lukion Viitaniemen toimipisteessä. Nyt olen kaksi kuukautta vaihdossa Slovakiassa, Žilinassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *